IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна остава заключена в най-тесния търговски диапазон от 2020 г.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се движи в рамките на 10% от средната си цена за последните 50 дни вече 40 поредни сесии

21:47 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки че войната в Украйна и растящите цени на суровините донесоха волатилност на международните фондови пазари, биткойнът – известен със своите бурни движения на цената, остава заключен в най-тесния си диапазон на търговия от над година насам.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се движи в рамките на 10% от средната си цена за последните 50 дни вече 40 поредни сесии. Това е най-продължителният период на търговия в диапазон (когато има диапазон в който инвеститорът купува и продава за кратък период от време – бел. ред.) от октомври 2020 г., показват данни, събрани от Bloomberg.

Уверените движения не останаха незабелязани от пазарните наблюдатели, които цитират данни, показващи, че дългосрочните инвеститори реагират при всеки спад на цените. Те са компенсирани от краткосрочните инвеститори, които искат да възстановят инвестициите си, продавайки при всеки ценови възход. Като цяло резултатът е, че биткойнът остава вързан за тесен диапазон на търговия и не успява да прескочи ръста си от януари.

„Заклещен е от началото на годината“, казва Фиона Чинкота, старши анализатор в City Index. „Битката на две поколения – между купувачите и продавачите – е това, което до голяма степен го държи на тези нива“, допълва тя, имайки предвид диапазона от 38-45 хил. долара.

Криптовалутите бяха подкрепени от същите сили, които притискат други рискови активи тази година, включително американските акции. Инвеститорите са притеснени от икономическото забавяне на фона на растящите цени на суровините и войната в Украйна - технологичните акции са загубили приблизително 20% от стойността си спрямо последните си върхове.

Биткойнът, който се появи от дълбините на световната финансова криза преди повече от десетилетие, се приема от своите привърженици за алтернативен актив убежище, който може да е полезен по време на инфлация, геополитически конфликти и други кризи.

Дигиталните активи са под засилено наблюдение от началото на войната в Украйна. Някои анализатори предупреждават, че дигиталните монети могат да бъдат използвани от санкционирани хора и компании за заобикаляне на ограниченията, но те също така се използват и от властите в Киев за по-бързо набиране на средства за икономиката и армията.

Джеймс Малкълм, ръководител на звеното за валути и криптоактиви на UBS, посочва, че биткойнът е привлякъл приблизително 20 млрд. долара инвестиции, откакто санкциите срещу Русия са влезли в сила. Според цитирани от него данни адресите с между 1000 и 10 хил. биткойна са отчели значително увеличение малко след обявяването на първите рестрикции.

Минути след 21 ч. българско време биткойнът поскъпва с над 2% до 39 548,04 долара. Неговата 50-дневна пълзяща средна е под дългосрочната 200-дневна от средата на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още