IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви да изпрати най-лошата си седмица от близо година

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута изтрива 21% от стойността си

10:52 | 26.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Подемът на биткойна тази година удари спирачки, като криптовалутата е напът да запише най-лошото си седмично представяне от почти година на фона на по-широки разпродажби сред рисковите активи.

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута изтрива 21% от стойността си тази седмица – най-много от миналия март. По-широкият индекс Bloomberg Galaxy Crypto Index, който следи биткойна, етера и три други криптовалути, е надолу с 23% за седмицата, посочва Bloomberg.

Минути преди 10 ч. българско време биткойнът се задържа под 45 хил. долара, достигайки цена от 44 381,32 долара, което е понижение от близо 12% за последните 24 часа.

Графика: CoinDesk

Лошият период за биткойна съвпада с хаоса на глобалните пазари, след като ръстът на доходността по американските държавни ценни книжа накара трейдърите да преоценят позициите си по различни класове активи. Технологичният бенчмарк Nasdaq 100 записва спадове в седем от изминалите осем сесии, а акции на компании като Tesla и Peloton поевтиняват.

„Рисковите активи понасят удар в момента – виждаме акциите да поевтиняват и криптовалутите ги следват“, посочва Виджай Айяр, ръководител за Азиатско-Тихоокеанския регион на криптоборсата Luno. „Доларът се подсилва, което е добър индикатор да очакваме поевтиняване при биткойна и криптовалутите“, казва още той.

Отслабването на криптовалутата на фона на пазарните шокове повдига въпроса за нейната ефективност като пазител на стойността и защита от инфлация – ключови аргументи на нейните поддръжници. Впечатляващият ѝ ръст от последната година обаче само разпалва нейните противници, според които тя представлява балон и предстои срив в цената като този през 2017 г.

Разпродажбите на Grayscale Bitcoin Trust – най-големия по рода си фонд в света, както и изтичането на биткойн опции също допринасят за скорошната волатилност, посочва още Айяр. Тръстът записа спад от 20% тази седмица.

Не липсваха и коментари от обичайни и не толкова обичайни имена за биткойн средите.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза миналия уикенд, че според него цената на криптовалутата „изглежда висока“, което според някои е било първоначалният катализатор на разпродажбите. По-късно през седмицата основателката на  Ark Investment Кати Ууд заяви, че гледа положително на биткойна, но не каза дали компанията е направила покупка.

В същото време съоснователят на Microsoft Бил Гейтс посочи, че не е фен на биткойна, а американският финансов министър Джанет Йелън определи криптовалутата като „изключително неефективен начин за извършване на трансакции“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
viktor123
преди 3 години
Но предстои един много добър месец март, където Биткойна ще достигне $70к!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
mitik75
преди 3 години
Как да печелим от дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
onezero
преди 3 години
Който трябваше кешна, продадоха се и заелжалите видеокарти, *** дето ползват Твитер за борсов наръчник, платиха сметката, все пак не може всички да спИчелим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
nikiangel
преди 3 години
Нещо, което съществува и се търгува с единствената цел да се препродаде на някой друг за повече отколкото е купено... е обречено на неминуем провал.Въпроса е не дали, а кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още