IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е готова да разработи своя дигитална валута при нужда от по-евтини разплащания

Ако не бъде посигнат лесен и достъпен начин за разплащане на дребно, то може да бъде отговорено с дигитална валута на централната банка, се посочва в документ

08:47 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да разработи своя собствена дигитална валута, ако частният сектор не може да направи трансграничните плащания по-бързи и по-евтини.

Във вътрешноинституционален документ, видян от Bloomberg, ЕЦБ посочва, че технологичните иновации трансформират бързо начина, по който плащанията на дребно се извършват, като тук се забелязва и намалената употреба на кеш. Централната банка анализира ситуацията и ще бъде готова с отговор, ако това е необходимо.

„Ако усилията на индустрията не успеят да произведат иновативно и ефективно паневропейско разплащателно решение, то на социалната нужда от такова може потенциално да бъде отговорено с издаването“ на дигитална валута на централната банка, се посочва в документа.

„Дигитална валута на централната банка със статут на законно платежно средство би могла да гарантира, че всички потребители имат принципен достъп до евтино и лесно средство за разплащане“, се казва още в текста.

В документа, който по-късно бе публикуван на страницата на централната банка, обаче не се посочва, че подобно развитие е задължително.

В него се отбелязва също, че тъй като една такава дигитална валута би имала широкообхватни последици за паричната политика и за банките, би следвало да се направи внимателна оценка на възможното й въвеждане, посочва БТА.

Миналата седмица един от напускащите членове на изпълнителния съвет на банката Беноа Кьоре заяви, че постигането на напредък по улесняването на плащанията на дребно в Европа е бавно. По думите му пазарът остава фрагментиран въпреки старта миналата година на системата за разплащания на ЕЦБ TIPS. Прекомерната зависимост от чуждестранни играчи може да изложи Европа на риск, посочи още Кьоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още