IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще облага печалбите от криптовалути с данък до 55%

Някои от големите притежатели на цифрови пари вече са напуснали страната

10:12 | 09.02.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната агенция по приходите в Япония предприема мерки за ограничаване на манията по криптовалутите, като им налага данъци, съобщи Bloomberg.

След като още през миналата година беше изяснено, че капиталовите печалби от трансакциите с цифрови пари са вид доход, подлежащ на облагане, то сега инвеститорите са задължени да декларират печалбите си в годишните си данъчни декларации в периода 16 февруари – 15 март.

За разлика от печалбите от акции или операции с чуждестранни валути, които се облагат с около 20%, то облагането с данък върху печалбите с виртуални валути се движи между 15 и 55%. Таванът се отнася за хора с годишен доход от 40 млн. йени (365 хил. долара).

„Има вече хора, които са забогатели от търговия с виртуални пари и които напускат страната, за да се насочат към места без данъчно облагане, като например Сингапур“, коментира Кенго Маекава, главен изпълнителен директор на  Shiodome Partners Tax. Той обясни, че повечето клиенти, търсещи данъчни консултации за приходите си от криптовалути, са 30-40 годишни.

Япония не е единствената страна, която облага печалбите от търговия с цифрови пари. Данъчните служби в САЩ обявиха още през 2014 г., че криптовалутите трябва да се разглеждат като собственост, каквато е златото и недвижимите имоти. Така дългосрочните капиталови печалби от цифровите пари подлежат на данъчно облагане, макар и с по-ниска ставка в сравнение с Япония. 

Потенциалът за събиране на допълнителни приходи от японското правителство може да се окаже значителен. През последните месеци около 40% от цялата търговия с биткойн е спрямо йената.

Някои детайли от данъчното облагане в Япония обаче остават не ясни.

Хиройуки Комия, който управлява консултантска фирма за блокчейн технология в Токио, каза, че е успял да намали облагаемия си доход на стойност няколко милиона йени, като е използвал „обща средна стойност“ вместо „плъзгаща се средна стойност“ при изчисленията на дължимия данък. Комия обаче изрази недоволството си от високия данък, който може би ще го накара да продаде част от цифровите си пари, за да може да го плати.

Междувременно данъчните власти в Япония са започнали да създават база данни за инвеститорите в криптовалути, като дори електронната търговия се следи отблизо.

От началото на годината криптовалутите преживяват сериозна корекция в цената си, като разпродажбите бяха предизвикани от притеснения за въвеждане на по-ограничаващи правила на ключовите пазари – Южна Корея и Китай. Индия също се закани да забрани търговията с цифрови пари.

Рано сутринта българско време най-популярната криптовалута биткойн поевтинява с 3,23% до 7970,99 долара за брой по данни на CoinDesk.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Печалбите от валутна търговия почти навсякъде се облагат с данък. Няма причина с криптовалутите да е по-различно... стига да могат да ги хванат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
mick
преди 6 години
DarkStar.. просто там където няма данъци.. има голяма спекула. Та от една страна намаляват спекулата, от друга облагат големите печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
DarkStar
преди 6 години
Толкова много хора искаха да ги направят легално платежно средство, че накрая го направиха и им сложиха данък... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още