IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалути за 13,7 млрд. долара са продадени през първите 5 месеца на 2018 г.

Това е почти два пъти повече от генерираното за цялата предходна година

09:26 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дигитални валути са скочили до 13,7 млрд. долара през първите пет месеца на годината, близо два пъти повече от генерираното за цялата 2017 г. Това сочи доклад на звеното на PwC за стратегии и консултации Strategy и базираната в Швейцария Crypto Valley Association, предава Ройтерс.

Технологичните стартъпи в сферата на блокчейна по целия свят са набрали финансиране чред продажбата на криптовалити или токини директно на инвеститори при първични предлагания на валути (ICO), заобикаляйки банките или компаниите за рисков капитал като посредници.

Тазгодишните продажби на виртуални валути от 537 предложения са надминали общите за миналата година, които бяха за 7 млрд. долара, и включваха ICO от чат услугата Telegram, основана от родените в Русия предприемачи Павел Дуров и Никола Дуров през 2013 г., и EOS валутата на Block.one, сочи докладът.

Telegram е набрала 1,7 млрд. долара без да продава токини публично. EOS, инфраструктурен проект за децентрализирани приложения, набра над 4 млрд. долара в рамките на година продажба на токини, която започна в средата на 2017 г.

Докладът твърди, че от първото първично предлагане на дигитална валута през 2013, са направени 3740 предлагания. Само 30% от тях са завършили успешно, а много са били отложени или са загубили инерция по време на ICO процеса.

САЩ остават водеща дестинация за провеждането на първично предлагане. 56 продажби на токини са били регистрирани през първите пет месеца на 2018 г. Те са събрали 1,1 млрд. долара. САЩ са привлекателни поради „ясните и категорични регулаторни изисквания“, сочи докладът.

В Европа Швейцария е ICO столицата, но през 2018 г. Великобритания е набрала инерция по отношение на обемите и генерираните приходи. 48-те първични предлагания на дигитални валути, регистрирани във Великобритания от началото на годината са набрали 507 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още