IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на криптовалути заличи над 557 млрд. долара от стойността си за месец

Цените на биткойна, етера и рипъла са значително под историческите си върхове

12:33 | 06.02.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над половин трилион долара за изтрити от целия пазар на криптовалути в рамките на един месец заради понижението в цените на дигиталните пари, изчислява CNBC.

На 7 януари пазарната капитализация на целия пазар на криптовалути достигна върха си от 835,69 млрд. долара по данни на Coinmarketcap.com, като се взимат предвид цените на над 1000 дигитални валути от различни платформи. В началото на търговията във вторник стойността на пазара на криптовалути се понижи до 278,53 млрд. долара, отбелязвайки спад от рекордното си ниво с над 557,1 млрд. долара.

Цената на биткойна за кратко падна под границата от 6000 долара за брой за първи път от средата на ноември според CoinDesk, което е значително под най-високите му стойности от декември от близо 20 000 долара. Пазарната капитализация на най-популярната криптовалута се е понижила с 233,5 млрд. долара.

Етерът, който на 13 януари достигна най-високата си историческа стойност от 1432,88 долара, в момента се търгува за около 577 долара, което е спад в стойността му от близо 60% за няколко седмици. 

Третата по размер на капитализацията си криптовалута рипъл е с повече от 80% под рекордните си стойности от 3,81 долара, достигнати по-рано през месеца. Въпреки това рипъл и етер се търгуват по-скъпо на годишна база.

Разпродажбите на цифровите пари са провокирани от различни новини, но всички те обединяват желанието на регулатори от целия свят да контролират пазара, като въведат различни рестрикции за използването на криптовалутите.

В началото на седмицата се появи новина, че Китайската народна банка ще блокира всички платформи, свързани с търговията с криптовалути, както и първично предлагане на монети.

Министърът на финансите на Индия пък категорично заяви, че страната му ще прекрати всички плащания с цифрови пари.

Междувременно големи банки в САЩ и Великобритания забраниха на клиентите си да използват кредитните си карти за покупка на криптовалути.

Част от опасенията на пазара в момента са свързани и със слухове, че цената на биткойна е била поддържана изкуствено висока от популярната платформа за търговия с криптовалути Bitfinex, която е изкупувала големи количества от пазара.

По данни на CoinDesk около обяд българско време един биткойн се търгува за 6675,59 долара.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
zizitop
преди 6 години
НО РИПЪЛА нали е на банките защо ще го сриват тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
Държавата и банките я бутнаха в крайна сметка. Имаше преди време една статия, как всеки американски президент тръгнал срещу банките или е решил да намали ролята им в държавното управление е бил убит, та и тук същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
сега последно тоа валута която подлежи на регулации ли е или анонимна такава дето ще ни освободи от банкстерското иго... щото вече много почнахте да се обърквате :):) хем така, хем иначе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
няма да чакаме чак толкова много :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
с нетърпение чакам да му измериме пулса след някоя и друга годинка ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Изслушването в сената мина добре.Ако не измислят с какво друго да го спъват оттук нататък криптото ще се възстановява.Шубелиите си причиниха огромни загуби и след месец или два много ще съжаляват че са се поддали на паниката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
задели само 5К от старите финанси зада си покриеш дълговете :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
cyclop
преди 6 години
...Илюзорната стойност на криптовалутите спадна с 557 млрд. долара... Би било по-коректно заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
abdul
преди 6 години
Същото се отнася и за феновете на класическите финанси, където загубите в абсолютно изражение (на официалния пазар) са х4 ...предполагам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още