IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчив ли е ръстът на доуджкойна?*

За последните шест месеца криптовалутата се превърна в явление на пазарите, увеличавайки стойността си с 26 000%

08:47 | 09.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Доуджкойнът, създадената на шега криптовалута, е повишила стойността си с 26 000% през последните шест месеца, пише CNBC. При затварянето на пазарите в края на седмицата пазарната капитализация на криптовалутата достигна 92 млрд. долара.

В същото време най-известният конкурент - биткойнът, е отчел ръст на стойността си от 286 на сто, а етерът - от почти 700 на сто, показват данни на CoinMarketCap.

CNBC допълва, че от ноември 2020 година насам S&P, индексът, следящ развитието на водещите корпорации в света, е напреднал с 19%, а любимецът на пазарите Tesla записва ръст на стойността си от 56%.

Доуджкойнът е създаден през 2013 година от софтуерните инженери Били Маркъс и Джаксън Палмер на шега, иронизирайки плановете на биткойна и други криптовалути да завладеят света. Днес липсата на подобни амбиции всъщност е това, което привлича инвеститорите към доуджкойна, разкриват анализатори.

И разбира се, ефектът Илон Мъск.

Никой не знае кога и как доуджкойнът е попаднал в полезрението на милиардерът, но той е голям негов почитател. Неговите туитове често изпращат стойността на криптовалутата нагоре или надолу. Други известни личности също подкрепят рекордното движение на стойността на криптовалутата.

Но това не са единствените фактори, анализира още CNBC и допълва, че пазарната ситуация е правилната - заради стимулите много хора имат достатъчно средства за харчене, а апликации като Robinhood правят лесно инвестирането на пазарите.

Но макар и интересна криптовалута, тя все още не е приета като разменно средство от повечето търговци. Анализатори коментират, че няма екип, който да развива валутата и повишаването на стойността ѝ е спекулативно - доуджкойнът има стойност, защото хората вярват, че има стойност. И вероятно този ръст, наблюдаван през последните месеци, няма да се окаже устойчив.

Експертите коментират, че в момента повишаването на стойността е благодарение на очакването, че тя ще става все по-висока, или класически балон. Но много инвеститори вярват, че ще успеят да закрият позициите си при възможно най-високата цена и преди балонът да се спука.

Не бива да забравяме, че в това вярват и другите инвеститори в доуджкойна, съветва още CNBC.

*Статията има информативен характер и не е препоръка за инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Инвестирай в BNB. Всичко е изкопано (всъщност никога не е копано) и не се хаби енергия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Не правилно използваш името Понци, или просто го казваш за всичко от което най-вероятно ще се загубят пари за да не се занимаваш да търсиш друга дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
Доджа е еманация на Понци психологията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
А някой да врещи за зелена енергия, разхищения на колосално количество енергия в името само и единствено на спекулата?!?!?!?!?!??!?!?!?!??!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още