IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Карастоянов: Европа е разединена спрямо Катар, за да бъде спасена от газа му

За сериозна намеса на пазара трябва да имаш свои съдове и терминали, а близкоизточната страна е поръчала десет нови LNG танкера, съобщи бившето търговско аташе

20:38 | 02.02.22 г. 1
А. Карастоянов: Европа е разединена спрямо Катар, за да бъде спасена от газа му

Той посочи, че Катар има амбиции да бъде сериозен играч на пазара на LNG и може да бъде стабилен стратегически партньор в Близкия Изток и доставчик на газ за Европа в дългосрочен вариант.

Според Карастоянов Катар е домакин на голяма военна база на САЩ, защитава принципите на демокрацията и развитието на международната търговия, а и се превръща в основен транспортен хъб в региона.

"Европа от една страна казва, че трябва да развива отношения в този район, но всяка една страна-член на ЕС, която има търговски съветници там, е изключително егоистична и дърпа черджето към себе си... Големите страни максимално ви избутват от възможни сделки, вместо да има коопериране и единна политика. Ако ЕС има единна търговска политика – дали към Катар или други страни от Персийския залив – ще имаме много по-голям резултат", смята Карастоянов.

Той е на мнение, че Европа трябва да бъде категорична в поведението си към Катар в подкрепа за цялостния процес за демократизиране на страната.

"След като САЩ много внимателно оцениха Катар като един от най-сериозните партньори, Европа не трябва да неглижира този факт, а да докаже, че има място в този район на света", съветва председателят на Българо-катарски бизнес съвет.

Карастоянов обясни, че Катар беше основен износител на LNG в последните години, но предстои сериозно навлизане на САЩ и Австралия, както и "Газпром", но той реално е много назад с изграждането на терминали.

"За да можеш да осъществиш сериозна намеса на пазара трябва да имаш и свои съдове, и свои терминали", каза Карастоянов и допълни, че Катар в момента е поръчал десет нови LNG танкера.

Как ще се отразят политическите сблъсъци около кризата в Украйна на бъдещето на тръбопровода "Северен поток 2"? Разчита ли дългосрочно на новия тръбопровод "Газпром", има ли и какви са плановете за завой към китайския пазар? Ще се възползват ли от икономическите сътресения нови играчи на газовия пазар, особено износители на LNG като САЩ и Австралия?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Хехе, Катар поставя три неизпълними условия. Едно от тях е забраната за препродажба. А за цената, ами то си е ясно, че болен се такова и на легло. Както сега Щатовете работят Европата по четворни цени, сравнени с цените по дългосрочни договори. Ама Европата доволна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още