IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Еврофутбол" остана без лиценз

От компанията обявиха, че държавата умишлено ги тласка към фалит

15:37 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поредна фирма за залози, свързана с бизнесмена Васил Божков, остава без лиценз.

Държавна комисия по хазарта (ДКХ) днес взе решение на основание чл. 85, ал. 1, т. 1 от Закона за хазарта да приложи принудителна административна мярка за временно отнемане за срок от три месеца на издадените лицензи на „Еврофутбол" ООД. Дружеството има издадени лицензи за организиране на хазартни игри онлайн за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, както и за организиране на хазартни игри за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, става ясно от съобщението на сайта на ДКХ. 

В тримесечен срок "Еврофутбол" ООД трябва да предприеме действия за преустановяване на допуснатите нарушения. В случай че в определения срок бъдат отстранени обстоятелствата, които са основание за налагане на принудителната административна мярка - временно отнемане на лиценз, дружеството може да продължи дейността си. 

Според ДКХ от „Еврофутбол" са плащали държавна такса върху 20% от печалбата, а не върху 15% от оборота (подобно и на „Националната лотария“, бел. ред.). Предполагаемите загуби за бюджета са за близо 329 милиона лева. Освен това "Еврофутбол" има просрочени публични задължения в размер на 5000 лв., за които не е предоставено обезпечение в размер на главницата и лихвите.

От заседанието на регулатора ства ясно, че отмяната на лиценза ще доведе до затварянето на 800 пункта, в които работят 2300 души, а над 100 търговски партньори остават без приходи от залаганията.

Междувременно от дружеството изпратиха позиция до медиите, в която се казва, че след близо 27 години съществуване ще бъде принудително унищожен първият лицензиран частен хазартен оператор в България. „Отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро”, се казва още в позицията.

От „Еврофутбол“ твърдят, че са предприели "всички необходими и възможни мерки по административен и съдебен ред, по българското и европейското законодателство, но управляващите използваха целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса".

"За тези, които не ни попитаха, а и за широката аудитория, за която думата „хазарт“ е мръсна дума, ще кажем, че „Еврофутбол" изплащаше близо 3 милиона лева на месец към малкия и средния бизнес в лицето на букмейкърите, които осигуряваха работа на над 2300 българи. Те от своя страна плащаха данъците и осигуровките си в България, а не в Малта или в някоя офшорна зона например“, се казва още в позицията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още