IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Михайлов: 2019 г. е изключително успешна за българския автомобилен сектор

В рамките на 2018 и 2019 г. реализирахме огромни скокове в индустрията благодарение на компаниите и инвеститорите, които влизат в България, заяви председателят на борда на "Аутомотив клъстер България"

16:20 | 15.01.20 г.
И. Михайлов: 2019 г. е изключително успешна за българския автомобилен сектор

2019 г. е една изключително успешна година за българския автомобилен сектор. В индустрията в страната има над 250 компании с над 65 хил. заети. Това каза Иван Михайлов, председател на борда на "Аутомотив клъстер България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В рамките на 2018 и 2019 г. реализирахме огромни скокове в индустрията благодарение на компаниите и инвеститорите, които влизат в България. За 2019 г. оборотът на индустрията е на стойност 10 млрд. лева".

Михайлов коментира, че българската среда предлага на компаниите възможности за аутсорсинг или преместване на развойната дейност.

"Това е така не само защото е евтино, а защото сме гъвкави. Репутацията, която сме изградили, ни позволява да поемаме тези буфери на икономиката. По този начин компаниите компенсират за негативните цикли в тяхното развитие", заяви Михайлов.

Според него най-голямото предизвикателство за сектора в страната е свързано с работната ръка.

„Всяка компания инвестира в обучение и привличане на кадри. Но ключов момент е образованието. Ние разчитаме изключително много на висшето образование. То обаче не ни помага в достатъчна степен и затова се насочваме и към средното образование“, посочи още той.

По думите му България се позиционира много сериозно на картата на държавите, които имат потенциал за развитие на автомобилна индустрия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още