Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Литва ще емитира първата държавна криптовалута в еврозоната

Т.нар. LBCOIN ще могат да се обменят директно с централната банка и в частни блокчейн мрежи

Литва ще емитира първата държавна криптовалута в еврозоната

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Литва е на път да емитира първата произведена от централната банка дигитална монета в еврозоната, като част от проект за изпробване на поддържаните от държавата цифрови валути и блокчейн технология за ежедневна употреба.

Резкият спад в използването на пари и перспективата над 2,5 милиарда потребители да приемат валутата Либра на Facebook накара централните банки да проучат как могат да издават свои собствени форми на цифрова валута, припомня Ройтерс.

Двадесет и четири хиляди цифрови символа, наречени LBCOIN и базирани на блокчейн технологията, ще бъдат пуснати в продажба през следващата седмица. Всеки токен ще има прикрепен портрет на един от 20-те души, подписали декларацията за независимост на Литва през 1918 година.

„Никой в ​​общността на централните банки не е мислил сериозно за дигиталната валута, преди да разберем, че съществува реална заплаха някой друг да заеме нашето пространство“, заяви Мариус Юргилас, заместник-управител на Централната банка на Литва.

„Трябва да осигурим на обществото това, което то иска“, добави той.

Още по темата

LBCOIN е много подобен на това, което е известно като цифрова валута на централната банка (CBDC), каза Юргилас, поставяйки Литва на челно място в развитието на държавни цифрови валути.

CBDC са традиционните пари в цифрова форма, емитирани и управлявани от централната банка на дадена държава. За разлика от тях криптовалутите, като биткойн, се произвеждат чрез решаване на сложни математически пъзели и се управляват от различни онлайн общности, вместо от централизирано тяло.

„Във време, когато централните банки започват да променят мисленето си за цифровата валута, LBCOIN е може би най-модерната експериментална площадка за тестване на различни прераждания на CBDC“, заяви Юргилас.

Токените на Литва ще се продават в пакети от по шест за 99 евро. LBCOIN ще могат да се обменят директно с централната банка и в частни блокчейн мрежи.

"В момента единственият начин да държите парите, емитирани от централната банка, е да държите физическите пари", каза Юргилас.

Пандемията от коронавирус ускори развитието на CBDC, тъй като подтикна милиони хора да се обърнат към безкасови плащания, заявиха през юни централните банкери на Литва.

Централните банки ще въведат CBDC внимателно, за да избегнат фрагментирането на финансовата и паричната система, заяви през юни Беноа Кьоре, ръководител на иновационния център в Банката за международни разплащания.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
3
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
След няколко години и другите държави ще направят същото. Позволява автоматичен контрол на парите на населението.
2
 
6
 
4
преди 10 месеца
И каква е файдата от тая вопиюща глупост?!
Електронни разплащания бол.
0
 
7
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Изобщо защо бих си купил тези coin-и? Стойността им ще скача ли? Файдата, че Латвийската Централна банка ги приема. Аз предлагам специализираната прокуратура да емитира крипто, което е основано на златото, което са задигнали осемте джуджета. The Eight dwarfs coin...
1
 
5
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"частни блокчейн мрежи"
Това нещо като onecoin ама без ружа ли е?
1
 
9
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Резкият спад в използването на пари и перспективата над 2,5 милиарда потребители да приемат валутата Либра
---
нема такава переспектива!

Още от Начало
Милиони, за да се явиш на работа? Бонусите за шефовете са рецепта за беди