IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 ноември

08:01 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фонд "Земеделие" е наложил 38 млн. лв. глоби за къщите за гости

В. Сега

След разразилия се през пролетта скандал с къщите за гости, ползвани като частни имения, Държавен фонд "Земеделие" е открил още нарушения и към момента е написал актове за глоби за 38 млн. лв. Фондът твърди, че са проверени 288 проекта, наложени са санкции в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а основните провинения били неизпълнение на заложения бизнес план и за обещани, но неразкрити работни места. ДФЗ обаче отказва да съобщи кои са конкретните обекти и нарушители под претекст, че в момента вървели срокове за обжалване на актовете.

Това става ясно от отговори на фонд "Земеделие", изпратени до "Биволъ" на запитване за резултатите от проверките. Именно разследващият сайт първи направи разкрития за роднинските и приятелски връзки в ползването на европомощи по Програмата за развитие на селските райони и за бума на луксозни вили за лично ползване, финансирани като къщи за селски туризъм. Темата бе подета и от други медии, а общественото възмущение доведе до трусове във фонд "Земеделие" и до оставката на агроминистъра Румен Порожанов. Най-голямата "бомба" досега е разкритието, че зам.-министърът на икономиката Александър Манолев също се е възползвал от селската програма и чрез подставено лице си е направил имение с минерална вода. Манолев също загуби поста си, като до момента той е и единственият обвиняем по проверката на прокуратурата, започнала през май.

Влаковете на БДЖ ще закъсняват още 6 месеца

В. Сега

Увеличените разходи за ток и инфраструктурни такси са изяли 1.2 млн. лв. от печалбата на "Холдинг БДЖ". Компанията завършва деветте месеца на годината с печалба от 277 хил. лв. на фона на 1.5 млн. лв. за същия период на миналата година. Това показва финансовият отчет на дружеството. Принос за слабото представяне на железниците имат и заплатите, които за деветте месеца на годината са в размер на средно 1199 лв. при 1058 лв. през 2018 г. Това е увеличение със 141 лв., или 13% и се дължи на ръста на минималната работна заплата, която от началото на годината вече е 560 лева., пише още в отчета.

Спада и печалбата на "Пътнически превози", която се влошава с 8.9 млн. лева. За деветте месеца на годината дружеството отчита загуба от 5.4 млн. лв. при скромна печалба от 3.4 млн. лв. година по-рано. "Товарни превози" също е на загуба, но от 618 000 лева. 

Подготвя се временен режим за електрическите тротинетки

В. Сега

Хората, които карат модерните електрически тротинетки, трябва да са с каски, да се движат с включени светлини отпред и отзад в тъмните часове на денонощието и да са със светлоотразителни жилетки. Въвеждат се и възрастови ограничения за управляващите ги. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на пореден проект за промяна на Закона за автомобилните превози, който бе пуснат за обществено обсъждане в понеделник. С тях се променя и Законът за движение по пътищата, докато се одобрят общи европейски правила за елтротинетките.

Този вид превозни средства придобива все по-голяма популярност в ЕС. Липсата на ясни правила при използването на индивидуални електрически превозни средства е съществен фактор и предпоставка за настъпването на ПТП.  "Европейската комисия подготвя законодателен акт, с който да бъде преодоляна празнотата в действащата нормативна уредба.

Наемателите в София все по-често търсят лукс

В. Труд

Наемателите в София все по-често търсят луксозни имоти. Брокери докладват за сериозно оживление на наемния пазар на луксозни имоти в столицата. През първата половина на 2019 г. се отчитат ръст от над 50% на подписаните договори за наеми на жилища във високия ценови клас, като водещи райони традиционно са Докторски паметник, Лозенец и центърът на града. Причината за това е големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем.

Сред активните квартали и в този сегмент през първата половина на годината отново се нарежда Манастирски ливади. Най-значим е интересът на наемателите към сградите в близост до бул. България, където има сериозно предлагане на апартаменти под наем, които са купени с инвестиционна цел.

Работим повече, преди да се пенсионираме

В. Труд

Все по-голям дял от населението на ЕС на възраст между 65 и 74 години продължава да работи. През 2018 г. над една четвърт (26 процента) от тази възрастова група в Естония работи.

В Румъния, Литва, Португалия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Латвия над 15% от хората на възраст 65-74 години са работили миналата година.

Равнището на заетост на хората между 55 и 64 години между 2003 и 2018 година се е увеличило във всички страни от блока с изключение на Гърция. В България и Словения увеличението е двойно в този период, а в Словакия – 2,2 пъти

Приходите на хотелите с 1,5% ръст до 166млн. лв.

В. Труд

Приходите на хотелите от нощувки през септември са 166,7 млн. лв., което е с 1,5% повече в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Нарастват приходите от българи – с 13,8%, докато тези от чужденци намаляват с 1,8%. Ръстът на приходите явно се дължи на увеличение на цените, тъй като броят на нощувките в хотелите намалява. Общият брой на реализираните нощувки през септември във всички места за настаняване е малко над 3 млн., или с 2,3% по-малко от същия месец на миналата година. Най-голямо намаление на нощувките (с 4,6%) има в 3-звездните хотели.

Догодина отпускат 114 млн. евро за 11 мерки по селската програма

В. Монитор

Догодина ще започнат приеми по 11 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с бюджет близо 114 млн. евро. Това стана ясно по време на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите.

Управляващият орган представи на заинтересованите страни предложение за изменение на ПРСР. То включва преразпределение на средства във връзка с рамката за изпълнение и предложение за прехвърляне на средства от нестартирали мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още