IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 ноември

08:08 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доходността на фондовете за втора пенсия е от 0.38 до 3.23%

В. Сега

3.23% е най-високата доходност на универсалните пенсионни фондове, които управляват парите за втора пенсия на родените след 1959 г. Четири от 9-те фонда влошават резултатите си от инвестирането на средствата, като най-ниската доходност е 0.38%. Дори доброволните фондове, които имат най-голяма свобода в инвестициите си, не успяват да надхвърлят 3.28% доходност, като при тях почти всички влошават резултатите си. Това показва статистика на Комисията за финансов надзор за доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за деветмесечието на 2019 г. Данните са за периода 29 септември 2017 г. - 30 септември 2019 г. на годишна база.

Доходността стана повод за спор между пенсионноосигурителните дружества и социалния министър Бисер Петков миналата седмица при представянето на промените, които трябва да регламентират фазата на изплащане от втория стълб на пенсионната система. Министърът отдаде проблемите с ниското натрупване по партидите за втора пенсия на доходността, която според него изостава от очакваното и е значително по-ниска от ръста на осигурителния доход в страната.

"Български пощи" продължават да трупат загуби

В. Сега

На фона на амбициозния правителствен замисъл "Български пощи" да разпространяват и продават вестници и списания от януари идната година държавното дружество продължава да е на загуба. Компанията, която е под шапката на транспортното министерство, излиза на минус от 6.4 млн. лв. към края на септември тази година. Добрата новина, ако все пак има такава, е, че пощите топят загубите си с малко - за същия период на миналата година дружеството е имало загуби от 7.6 млн. лв., показва финансовият му отчет.

Най-голям дял в разходите на пощите заемат заплатите, социалните осигуровки и надбавките. За отчетния период те са в размер на 78.4 млн. лева при 8655 служители. От дружеството изтъкват, че са оптимизирали персонала, но в същото време е трябвало да актуализират възнагражденията заради повишението на минималната работна заплата от 1 януари тази година. Няма анализ как поредното увеличение на минималната заплата от началото на идната година, както и планираното поемане на нови дейности ще се отразят на финансите на пощите. Разходи са се натрупали и заради банкови такси, комисиони, лихви по кредити и др., става ясно още от отчета.

Половината учители излизат в пенсия

В. Труд

Почти половината от учителите у нас или 42% от преподавателите ще се пенсионират в следващите 10 години. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който очерта предизвикателствата, пред които е изправена образователната система.

“Имаме тройно-четворно предизвикателство за следващите 10 години. Една страна трябва да има достатъчно учители. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират 25%, а при нас ще са 42%. Трябва да обезпечим системата с добри учители. Догодина предвиждаме трети стипендии за ученици с най-добри резултати, които се включат в педагогическо образование. Ранният достъп до образование е функция на равния достъп до добър учител”, коментира Вълчев пред БНР.

Нови 8 метроспирки готови през декември

В. Труд

През декември ще приключи окончателно строителството на първите 8 станции от третата метролиния на София, съобщи пред “Труд” директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев. Трасето от 8 км започва от “бул. “Владимир Вазов” и ще минава през Орлов мост, НДК и бул. “България”, като ще стига до кв. “Красно село”. В следващите няколко месеца станциите ще бъдат пуснати в експлоатация.

“На финала сме, още малко остава. До края на годината изпитанията може би няма да успеят да приключат, но ние строително трябва да приключим декември”, коментира Братоев.

Отнеха лицензите на 6фирми за строителен надзор

В. Труд

Лицензите на 6 фирми за строителен надзор са прекратени със заповед на началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов. Мярката е във връзка с влезли в сила три наказателни постановления. С промени в Закона за устройство на територията се завишава контролът върху този тип компании. От началото на годината ДНСК е наложила имуществени санкции на фирми за строителен надзор в размер на близо 300 000 лв. и глоби на физически лица за над 10 000 лв.

БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. Лева

В. Монитор

БДЖ - Пътнически превози" ЕООД е пуснало очаквания търг за основен ремонт на 10 електрически локомотива. Срещу над 20 млн. лв. с ДДС търси бързо обновяване на машините от сериите 4400 на "Шкода". Освен това тръгва и търгът за закупуването на 30 броя стари пътнически вагони, показва проверка в страницата на дружеството.

Поръчките са част от плана на министерството на транспорта за тотално реновиране на влаковия състав на БДЖ до 2024 г., когато договорът на дружеството с държавата приключва и ще трябва да се конкурира на свободния пазар. Необходимостта от реновиниране на старите „Шкоди“ е заради всекидневното забавяне на разписанието заради липсата на машини. Само на около 20% или един от пет локомотива на БДЖ не им предстои ремонт и могат да се смятат за напълно изправни.

Банките и счетоводителите ще докладват за данъчни измами

В. Монитор

Банки, счетоводители, адвокати, инвестиционни и застрахователни посредници, които участват в подготовката на трансгранични схеми, трябва да докладват за това на НАП. Това става ясно от приетите от Министерския съвет промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

С измененията  се въвеждат правила за „ранно оповестяване“ на трансгранични сделки при които съществува риск от избягване на данъци.

Чрез приетите промени в ДОПК се въвежда в българското законодателство Директива (ЕС) 2018/822 на Съвета от 25 май 2018 година за изменение на Директива 2011/16/ЕС по отношение на задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, свързана с подлежащите на оповестяване трансгранични договорености (Директива (ЕС) 2018/822).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още