IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 октомври

09:05 | 19.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

731 млн. пратени от емигранти за 7 месеца

Близо 731 млн. евро са изпратените у нас пари от емигранти до края на юли, отчита статистиката на БНБ. За същия период на 2018 г. сумата е била с 13 млн. евро по-малко. До седмия месец на 2019 г. най-много постъпления са получени през май, когато сумата възлиза на близо 120 млн. евро, а най- малко са преводите през януари - 88,3 млн. евро.

Само за юли изпратената сума към България е 106 млн. евро - с 2 млн. повече в сравнение със същия месец на 2018 г. Средно на ден българите, работещи в чужбина, са изпращали по 3,4 млн. евро.

Съд обяви мини „Бобов дол” в несъстоятелност

Окръжен съд – Кюстендил обяви мини „Бобов дол” в несъстоятелност. Решението е взето на 14 октомври, съобщи БНР.

Производството по несъстоятелност бе спряно, а след това възобновено по искане на НАП. Причината – неизпълнение на оздравителния план.

Магистрати припомниха, че производството по несъстоятелност на мини "Бобов дол" беше открито през май 2012 г. Компанията обаче предложи оздравителен план, който беше утвърден три години по-късно. Това се случи след като финансовото министерство се съгласи да разсрочи публичните ѝ дългове при положение че те бъдат изплатени на 180 равни месечни вноски.

В. Сега

Търговците на ток се оплакаха от борсова оскъдица

След кратко затишие отново има смут на енергийната борса. Причината е оскъдното предлагане на електроенергия за дългосрочни периоди, сигнализираха от Асоциацията свободен енергиен пазар (АСЕП) вчера. Според тях става въпрос за изкуствено създаден дефицит, който обаче може да изправи икономиката пред сериозни рискове. Търговците са изпратили отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова и ръководствата на държавните енергийни дружества, в което посочват, че заради липсите те няма как да си набавят нужните количества.

От АСЕП посочват, че големият ръст в цените на тока на едро заедно с изкуствено създавания дефицит в предлагането на дългосрочни продукти може да доведат до недоволство от страна на търговските участници, което да ескалира съвсем скоро, ако не се предприемат спешни мерки. Макар да се намеква, в писмото не се посочва дали и кога ще има протести.

Търговците се съмняват, че има съгласувана практика, насочена към създаване на дефицити и постигане на по-висока цена чрез предлагане на продукти на борсата от страна на държавните производители. Това, според тях, е в ущърб на пазара. В случая става въпрос за държавните НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2", които до неотдавна доминираха борсовия пазар на ток.

Транспортни фирми: Правилата на пакет "Мобилност" са неприложими

Големите транспортни фирми у нас се надяват, че пакетът "Мобилност" може и да не влезе в сила. Ако все пак спорният проект бъде приет окончателно, едва ли всички правила ще могат да се спазват от компаниите, тъй като голяма част от текстовете са неприложими. Това заяви Христо Христов, изпълнителен директор на една от големите транспортни фирми у нас - "Дискордиа",  в четвъртък.

И сега почти всички държави в Европейския съюз имат въведени национални законодателства, които трудно могат да се спазват от транспортния сектор, а държавите "си затварят очите". В момента пакет "Мобилност" е в процес на преговори. "Ние имахме среща с министъра на транспорта и му дадохме мандат за преговори. С промените се цели да се уплаши транспортния бранш, но те едва ли ще минат през Европейския съд" заяви още Христов.

В. Монитор

Догодина цените на имотите остават същите

Догодина цените на имотите ще останат на сегашното ниво и една от причините ще е очакваното покачване на лихвите по кредитите. Около това мнение се обединиха експерти, които взеха участие в годишната конференция на Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ).

По време на конференцията Inspire to higher стана ясно още, че в България две от три жилища се купуват с инвестиционна цел. Това развива спекулативния пазар в страната, който е много по-рисков, отколкото при жилищата за живеене. Освен това между 5 и 8% ще е ръстът при покупките на имоти с ипотечни кредити през 2020 г.

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг румънска пушена риба

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара над 251 кг пушена риба, в която е установено наличие на Листерия Моноцитогенес. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" - Румъния, с партиден нр. L 12.11.2019, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Заразената риба е открита при официален контрол на агенцията чрез взета проба. Продуктът е бил разпространен в търговска мрежа на територията на страната.

Към момента са изтеглени и насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още