IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След казуса с Ryanair евродепутатите призовават за по-добра защита на пътниците

Някои представители в ЕП настояват ЕК да разследва условията на труд при нискотарифните авиокомпании

14:40 | 04.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските депутати изразиха тревога относно трудностите, причинени на пътниците след отмяната на хиляди полети на Ryanair.

По време на дебат с участието на комисаря по транспорта Виолета Булц в сряда много евродепутати посочиха, че пътниците не са получили пълна информация относно възможностите за компенсация и всички алтернативи за пренасочване, на които имат право. Според тях компаниите, отговорни за нарушаване на правилата, трябва да бъдат държани отговорни. Други призоваха за въвеждането на по-ефективни санкции, става ясно от прессъобщение на ЕП.

Някои евродепутати настояха дори Съветът да деблокира преговорите за преразглеждането на правата на пътниците и да започне преговори с Парламента, който е готов със своята позиция от 2014 г.

Имаше и изказвания, настояващи ЕК да разследва условията на труд при нискотарифните авиокомпании.

"Конкурентоспособността не може да се постига за сметка на правата на служителите. Лошите условия на труд могат да се превърнат в проблем за безопасността", казват някои депутати.

Виолета Булц обеща да инициира през следващата година проучване на социалните условия и правата на мобилните служители в авиацията.  

В средата на септември превозвачът анулира 18 хил. полета през предстоящия зимен сезон, което засяга интересите на около 400 хил. пасажери. Компанията обясни това решение с намаляване на авиопарка на 25 самолета през зимата. Ryanair предлага на пътниците, чиито планове засягат новите анулации, или нови варианти за полетите, или връщане на парите.

Проблемът идва от това, че компанията използва график, който започва от 1 март на дадена година. В рамките на една година всеки пилот има право на 900 часа във въздуха, като за другите компании календарната година започва на 1 януари, което оставя по-малко време за натоварения летен сезон. Това беше дупка в регулациите, която Ryanair беше успяла да избегне, но сега, изглежда, тя е запушена и това е причината Ryanair да трябва да намали осезаемо броя на полетите си през зимата.

Седмица по-късно ирландската авиокомпания обяви, че ще отмени още 18 хил. полета в допълнение към тези до края на октомври. Новите мерки ще засегнат половин милион пътници и са за периода между ноември и март догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още