IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX удари ново дъно за годината

Това става седмица преди IPO-то на Градус, като книжата на Елана Агрокредит, Сирма груп холдинг и ФНИБ АДСИЦ са под емисионните си цени

19:25 | 11.06.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

SOFIX удари ново дъно за 2018 г. прикючвайки с минус 0,35% до 629,59 пункта. Понижението за месец е с 2,5%, а за година със 7,6%.

Слабият пазар се случва седмица преди IPO-то на Градус АД. Възможно е някои инвеститори да освобождават средства, за да участват в IPO-то и това да е причина за разпродажбите. При голямо предлагане често е имало такова явление.

И като говорим за публично предлагане на нови акции, последното такова беше на Елана Агрокредит АД по-рано тази година при емисионна цена 1,1 лв. Е днес имаше сделки до 1,09 лв., тоест под нивото на публичното предлагане.

Другите две компании, които планират издаване на нови акции, Сирма груп холдинг АД и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ продължават да се търгуват под обявените емисионни цени на новите акции. Днес последната сделка с акции на софтуерната компания беше при цена от 0,98 лв. при емисионна 1 лв., а при фонда за имоти последната сделка е при 1,85 лв. при емисионна цена от 1,9 лв.

Днес оборотът на БФБ-София възлезе на 922 хил. лв. в едва 138 сделки. Почти целият оборот обаче се дължеше на сделка с Делта кредит АДСИЦ за 750,6 хил. лв. Далеч назад в класацията по оборот се нареди Софарма АД с 23 хил. лв., Expat SOFIX ETF със 17,7 хил. лв., Адванс Терафонд АДСИЦ  и Химимпорт АД с по 14 хил. лв., Доверие обединен холдинг и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с по 12,6 хил. лв. и други.

Лидери при броя сделки бяха Доверие обединен холдинг АД с 21, Химимпорт АД с 9, Софарма АД и Expat SOFIX ETF с по 8, Адванс Терафонд АДСИЦ и Софарма Трейдинг АД с по 7 и други.

Сред компаниите от SOFIX само книжата на Софарма АД отчетоха ръст, с 0,24% до 4,23 лв. за ценна книга.

Спадове отчетоха четири компании, сред които Еврохолд България АД с 1,69% до 1,455 лв., ЦКБ АД с минус 1,41% до 1,745 лв., Химимпорт АД с минус 0,89% до 2,23 лв. и Стара планина холд АД с минус 0,67% до 7,4 лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Дядо Коледа
преди 5 години
А сме едва средата на годината, смятайте юли и август какво ще става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още