IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агрия груп холдинг проучва увеличение на капитала си

Компанията планира да продължи покупката на земя, като към момента притежава около 56 хил. дка

09:09 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Агрия груп холдинг проучва увеличение на капитала си

Агрия груп холдинг АД „е в процес на проучване на пазара и нагласите на инвеститорите относно възможността за успех на повторна капитализация на дружеството“, тоест за увеличение на капитала, пише в протокола от Oбщото събрание на акционерите, публикуван чрез БФБ-София.

Събранието е проведено на 16 юли 2015 г. в гр. Варна. „Въпреки че акциите на Агрия груп холдинг АД са едни от подкрепените и ликвидни акции на регулирания пазар на ценни книжа, едно увеличение на капитала би довело до подсилване на устойчивостта на дружествата от холдинга и разбира се до увеличаване на ликвидността. Нагласите на мажоритарния акционер Емра ЕООД са част от новоемитираните акции при потенциално увеличение на капитала да бъдат записани от същия, а правата за друга част от тях да бъдат обект на свободна продажба на фондовия пазар с цел да бъдат привлечени външни инвеститори“, пише в протокола.

Към момента земите на холдинга са около 56 000 дка, като целта на холдинга е около 50% от обработваната земя да е собствена. Планират се нови покупки на земи. В един от последните отчети на дружеството пише, че холдинговата група развива агропроизводство върху 180 000 дка земеделска земя. Такава е и информацията в уеб страницата на дружеството.

„Към настоящия момент се наблюдава известен спад в цените на зърнените храни, но компанията използва различни хеджиращи инструменти с цел минимизиране на риска от моментен спад в цените. Част от реализираната продукция се задържа с цел изчакване на по-високи цени, тъй като през месеците август и септември е нормална тенденцията за спад в цените предвид големите количества зърно, които се търгуват непосредствено след жътвената кампания“, съобщават от дружеството.

За одитор за 2015 г. е избрано Приморска одиторска компания ООД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Дивидент за 2014 г. не е гласуван, като в протокола пише, че мениджмънтът подхожда сериозно към желанието на част от акционерите на компанията за получаване на дивидент и проучва нагласите на инвеститорите в тази насока. Изпълнителният директор Емил Райков е разяснил, че към настоящия момент виждането на мениджърския екип е печалбата да бъде реинвестирана, с цел подсилване на стабилността и растежа на дружествата от холдинговата група предвид целите, заложени в инвестиционната програма. Същият е изразил менение, че изплащането на дивидент отчасти би молго да има и негативен ефект, предвид приемането му като индикатор за това, че компанията вече не вижда възможности за развитие пред себе си.

Консолидираната печалба на Агрия груп холдинг АД за 2014 г. нарасна с 58% до 14,8 млн. лв., като само приходите от субсидии са за 9,5 млн. лв. Приходите от продажби намаляват с 16% на годишна база до 123 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още