IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Алтерко" планира да придобие словенски разработчик за 3,3 млн. евро

Приходите на GOAP d.o.o. Nova Gorica са 2,29 млн. долара за 2021 г.

12:09 | 10.06.22 г. 1
<p>
	<em>Устройството Z-wave. Снимка: goap.eu</em></p>

Устройството Z-wave. Снимка: goap.eu

„Алтерко“ АД има намерение да придобие 100% от словенския доставчик на интернет на нещата GOAP d.o.o. Nova Gorica (GOAP), съобщи компанията чрез „Българска фондова борса“ АД.

Дружеството е изпратило писмо за намерение до акционерите на GOAP, предлагайки индикативна покупна цена от приблизително 3,3 млн. евро, платима в брой и в акции на „Алтерко“.

С придобиването „Алтерко“ възнамерява да разшири технологичното си портфолио и по този начин да разшири предлагането на продукти, както за масовите, така и за професионалните потребители. В резултат на това, пред дружеството се очаква да се открие нов пазарен потенциал в атрактивни ниши в областта на решенията за автоматизация.

GOAP е словенска компания в областта на интернет на нещата (IoT), специализирана в предоставянето на решения за „интелигентни“ домове и системи за "интелигентни" сгради, която стана популярна на пазара със своите решения за „интелигентни“ домове Qubino, включително с най-малките Z-Wave устройства в света. GOAP е известна и със своите устройства за автоматизация на круизни кораби, като предоставя решения за някои от най-големите круизни линии в света.

“Алтерко“ ще оповести официално допълнителна информация за хода на преговорите в съответствие със законовите изисквания.

В сайта на GOAP пише, че Z-Wave има 50% пазарен дял при кабинната автомтизация на най-голямите круизни кораби в света. Компанията е създадена през 1990 г. и продава в повече от 60 страни по-света.

GOAP е базирана в град Солкан, има 18 служители в града и приходи от 2,29 млн. долара за 2021 г., показват данни в интернет. Солкан е градче в Словения на границата с Италия, близо до магистралата Венеция-Любляна.

„Алтерко“ успя да увеличи приходите през първото тримесечие на годината, но заради ръста на разходите печалбата на дружеството за периода отбеляза малък спад, показа консолидираният отчет на компанията.

Акциите на „Алтерко“ поскъпват с 9% за последните 12 месеца до 19 лв. за брой и 342 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,2 лв. на ценна книжа.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 1 година
Айде приключиха и тия, барабар с гуруто им Митко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още