Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Буллс“ отправя търгово предложение за „ИХ България“ при 1,9 лв.

Предложителят контролира 68,075% от акциите, но 75,528% от гласовете, защото дружеството има обратно изкупени акции

„Буллс“ отправя търгово предложение за „ИХ България“ при 1,9 лв.

Кораб ANTHEIA Снимка: bulgariaholding.com

„Буллс“ АД отправя търгово предложение за изкупуване на останалите акции в „Индустриален холдинг България“ АД при цена от 1,9 лв., съобщи холдингът чрез Бюлетин Investor.bg.

Предложителят контролира 68,075% от акциите, но 75,528% от гласовете, защото дружеството има обратно изкупени акции. Пряко притежавани са 56,319% от акциите, но чрез споразумение за обща политика с други три акционера се достига до контрол над 68,075% от акциите. В споразумението участват „ДЗХ“ АД притежаващо 8,992% от акциите, също „Сток турс“ АД с 1,798% и „Туинсан“ ЕООД с 0,931%.

„Индустриален холдинг България“ АД е свикало общо събрание за обезсилване на обратно изкупените акции.

В същото време „Индустриален холдинг България“ е бивш приватизационен фонд от времето на масовата приватизация през 1995-1997 г. и има много малки акционери. Броят акционери към 16 август 2021 г. е 53 911 лица, като акционерите с дял под 5% притежават 26 663 755 акции или 24,8% от капитала. За да бъде отписано дружеството като публично, трябва „Буллс“ АД да достигне над 90%, което изглежда трудно при толкова разпръснати акционери.

При масовата приватизация името на холдинга беше ПФ „България“, а кода му БУЛФ1.

Ако някой е вложил цялата си бонова книжка в ПФ „България“ сега има 125 акции, които при търговата цена от 1,9 лв. правят почти 240 лв.

“Индустриален холдинг България“ АД отчете 18,1 млн. лв. консолидирана печалба за групата за полугодието на 2021 г. Рязката разлика идва от най-високите цени за морски транспорт за последните 10 години след бързото възстановяване на транспорта с началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19.

„Приходите от чартиране на кораби нараснаха в следствие на значителното покачване на фрахтовите нива, особено в сегментите, в които оперират корабите на Групата (Handysize и Supramax), достигайки най-високите си равнища за последните 10 години“, пише в доклада за дейността. Увеличението на приходите в сектор морски транспорт е със 77%. Холдингът оперира няколко собствени кораба чрез съответните дъщерни дружества.

Акциите на „Индустриален холдинг България“ АД поскъпват със 145% в последните 12 месеца до 1,86 лв. за акция и 200 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Слънчев бряг" ще компенсира загубата за деветмесечието с продажба на активи