IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни инвеститори записаха 410 000 дяла от Expat SOFIX ETF след доклад

Това хвърля лъч светлина в тунела SOFIX, в който лампичките бяха започнали да гаснат

15:27 | 19.09.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Чуждестранни инвеститори записаха 410 000 дяла от Expat SOFIX ETF след доклад

Записване на 410 000 дяла от Expat SOFIX ETF беше осъществено на 17 септември 2019 г., с което дялове на фонда ще достигат 25,37 млн. лв. Текущата нетна стойност на активите е 1,008 лв. на дял, което означава, че вноската е за около 413 хил. лв. “Повечето от тези дялове са записани от нови чуждестранни инвеститори“, заявиха от УД Експат Асет Мениджмънт АД.

Специално за Investor.bg управляващият партньор Николай Василев обясни, че е бил изготвен голям септемврийски доклад за българския капиталов пазар, който е бил разпратен от Експат, както и от други лица, и ефектът е, че въпросното записване на общо 410 000 дяла е факт.

На въпроси на Investor.bg Василев уточни, че това е вторият голям доклад за българския пазар, който правят, като се изпращат редовно по-малки доклади до потенциални инвеститори.

На въпрос дали записването има нещо общо с листванията във Франкфурт и Лондон, Василев отговори, че то е станало на първичен пазар, че нямат проблем да приемат заявки от цял свят и фондовете на Експат имат вложители от 31 различни държави.

Въпросният успешен доклад е публикуван в уеб страницата на Expat SOFIX ETF и съдържа 24 страници.

Документът е озаглавен „Българският пазар на акции: Готов за ново излитане“. Очакванията вътре са за ръст на SOFIX от 25% в следващите 6-12 месеца до ниво от 715 пункта, като информация за документа бе публикувана и от Investor.bg на 11 септември 2019 г.

Това е първото по-голямо записване на дялове в Expat SOFIX ETF от септември-октомври 2017 г., когато фондът се готвеше за листване във Франкфурт. Тогава дяловете му достигнаха около 25,4 млн. броя, впоследствие паднаха до 25 млн. броя, като сега отново ще са около 25,4 милиона, тоест за 2 години броя на издадените дялове реално се запазва непроменен.

Новото записване обаче хвърля лъч светлина в тунела SOFIX, в който лампичките бяха започнали да гаснат. Позитивно настроените анализатори се надяват новото записване да даде оптимизъм и да увлече и други инвеститори да купят български акции, било то дори с цел да изпреварят Expat SOFIX ETF в покупките на книжа от компаниите от SOFIX. В крайна сметка може да се случи самосбъдващо се пророчество и SOFIX наистина да се повиши. За тази цел щеше да е по-добре записването да е за повече дялове, например 2-3 или дори 5 млн. броя. При ниската ликвидност на акциите от SOFIX това щеше да е много голяма сума.

Предстои да видим какво ще се случи. В рамките на вчерашната търговска сесия SOFIX се повиши с 0,29% до 580,65 пункта при оборот с акциите от индекса за 414 хил. лв. (колкото са записванията във фонда). Новината за новото записване бе известна на инвеститорите още от сутринта, като активно се коментираше в темата за фонда в Коментари на Investor.bg.

В четвъртък, минути след 15 ч., SOFIX отчита спад от 0,1% до ниво от 580,05 пункта

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 9
clwnjester
преди 4 години
Хахаха... както писал малкият мук в проспекта, положението е not great, not terrible. Само като вида графиката на Софикс за 1 година и ми става лошшоо... Ако предложи някой брокер, ша го шорта тоя ЕTF :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още