Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Ден преди крайния срок са използвани само 300 права на ПИБ

Ако собственик на правата не заяви днес, че иска да ги упражни, те отиват на аукцион на 10 юни и ще бъдат автоматично предложени за продажба

Ден преди крайния срок са използвани само 300 права на ПИБ

Използвани са само 300 права за участие в увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ само ден преди важен краен срок, показват данни в уеб страницата на „Централен депозитар“ АД.

Ако собственик на правата не заяви до днес (3 юни), че иска да ги упражни, те отиват на аукцион за неизползваните права на 10 юни и ще бъдат предложени за продажба автоматично.

До 1 юни беше срокът за свободна търговия с правата. Тъй като срокът за приключване на сделките е 2 работни дни до днес (3 юни) приключва прехвърлянето на собствеността по последните сделки. Новите собственици имат право до днес да кажат дали ще използват правата си.

Използване означава подаване на заявление, че ще платят новите акции, които имат право да запишат с правата. Това не означава плащане, което трябва да бъде направено с друго действие (превод) по набирателната сметка до 25 юни 2020 г. Редовно в миналото се е случвало някой да заяви правата си, а да не преведе пари.

Въпросните 300 използвани права до момента дават възможност за записване на 109 акции от увеличението на капитала на банката с емисионна цена 5 лв. 2,75 права дават възможност за записване на 1 нова акция.

Следващите събития от календара по увеличението на капитала на ПИБ за до 200 млн. лв. чрез издаването на до 40 млн. акции са в следния ред:

Първо, в следващите няколко дни „Българска фондова борса“ АД ще обяви официално колко права са използвани и колко .- неизползвани, като неизползваните ще отидат на търг (аукцион за неизползваните права). Това обявление трябва да стане преди 10 юни 2020 г., когато е търгът. Обикновено БФБ прави това обявление 2-3 дни преди търга.

След това на 10 юни 2020 г. в 13:45 ч. ще бъде проведен търгът, като оферти могат да се продават от 10:00 ч. Минималната цена е 0,05 стотинки на право или 0,0005 лв. на право. Правата се търгуват с код 5F41.

Както вече писахме, след това до 25 юни 2020 г. парите за заявените акции трябва да постъпят по набирателната сметка в Ситибанк Европа АД, клон България, и след това ще стане ясно какъв е резултатът от увеличението на капитала. То ще бъде успешно, ако бъдат платени поне 4 млн. акции за 20 млн. лв.

Последната сделка с акции на ПИБ от вчера е при цена от 2,64 лв. за акция, или с 47,2% под цената в увеличението на капитала от 5 лв. за ценна книга. Към 13.50 ч. акциите на банката се търгуват с понижение от 2,27%.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството и 1 право за участие в увеличението на капитала.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
mpy_yordanov до: IQ96
преди 1 месец
0,05 ст. или 0,0005 лв. на право е истината
Благодаря
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
0,5 стотинки на право или 0,0005 лв. на право. ????????????????? кое е вярно??

Още от Новини и анализи
SOFIX с дневен спад от 0,6% до 449,82 пункта