Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Елана Агрокредит“ със 76% спад на финансираните сделки за август

Стойността на сделките е за едва 187 хил. лв. спрямо 791 хил. лв. за същия месец на миналата година

„Елана Агрокредит“ със 76% спад на финансираните сделки за август

Снимка: „Елана Агрокредит“ 

„Елана Агрокредит“ АД отчита спад със 76% на финансираните сделки на годишна база до 187 хил. лв. за август 2020 г. спрямо 791 хил. лв. за същия месец на 2019 г., показва бюлетин на дружеството.

Това е вторият най-слаб месец от януари 2017 г. насам, като изключим януари 2020 г. със 181 хил. лв.

За сравнение през август 2018 г. са финансирани сделки за 589 хил. лв., а август 2017 г. за 1 млн. лв.

Спадът за юли 2020 г. беше с 67% на годишна база до 976 хил. лв., за полугодието обаче имаше ръст с 21% до 3,8 млн. лв., а за януари-март имаше повишение с 89% на годишна база до 2,6 млн. лв. Тоест годината започна силно, а през юли и август се влоши.

Причината вероятно е в сушата, като редица фермери, особено в Източна България, заявяват, че са изправени пред фалит, включително пред невъзможност да изплащат ренти. Но и фермерите от други райони на България се оплакват от високите ренти.

През септември-декември 2019 г. са финансирани сделки за 5,56 млн. лв. и общо за 2019 г. са финансирани покупки на земя за 12,41 млн. лв. До момента за януари-август 2020 г. има спад на финансираните сделки с 28% на годишна база до 5 млн. лв.

Дружеството финансира покупката на земеделска земя, като самоучастието на купувача е 20%, а земята остава собственост на „Елана Агрокредит“ АД до изплащането й (лизинг). Срокът на лизинговите договори е 10 години при лихва от 8,5% годишно. Когато се освободи кредитен лимит от заложената земя, фермерите могат да изтеглят оборотен кредит.

Портфейлът от лизингови договори и оборотни кредити се увеличава с 4,44 млн. лв. от началото на 2020 г. до 57,3 млн. лв. към 30 юни 2020 г. спрямо 52,8 млн. лв. в края на 2019 г. За последната година увеличението е с 3,97 млн. лв. (спрямо 30 юни 2019 г.). През октомври фермерите внасят годишната вноска и затова през второто полугодие на 2019 г. няма ръст на портфейла. Ако някой фермер не си погаси вноската, „Елана Агрокредит“ АД може да продаде земята и да си върне парите. Тоест, обезпечението е на името на „Елана Агрокредит“ АД, което улеснява изпълнението върху обезпечението.

Ако „Елана Агрокредит“ АД не успее да намери достатъчно сделки за финансиране в останалите 4 месеца от годината, портфейлът от кредити може да започне да намалява.

И точно тук на място ще дойде предложението за обратно изкупуване на акции, което ще се гласува на общо събрание на акционерите от 30 септември 2020 г.

Предложението е Съветът на директорите да бъде овластен да изкупи до 10% от капитала на дружеството в срок от пет години, като всяка година може да бъдат изкупувани до 3% от капитала. Цената е между 0,9 и 1,1 лв. за акция.

3% от капитала е около 1,1 млн. лв., което ще помогне за пласиране на свободния паричен ресурс, ако не може да бъде вложен в кредитиране.

Ефектът от обратното изкупуване?

Освен че дружеството показва, че вярва в стойността на своите акции (при цена от 90 ст. и дивидент от 7 ст. дивидентната доходност е 7,77%), то би пласирало част от своя капитал при доходност около 7% при условие, че се финансира от банките при тримесечен EURIBOR плюс надбавка от 2,75%, тоест при 2,75%. Има и облигационна емисия при лихва от 3,2%. Дружеството има ресурс, защото към 30 юни 2020 г. има парични средства за 4,07 млн. лв. и дялове в колективни инвестиционни схеми за 1,52 млн. лв. Освен това до 15 септември 2020 г. предстои да бъдат платени годишните лизингови вноски по портфейла от лизинги и заеми, който е за 57 млн. лв. към 30 юни 2020 г. Това ще са поне 6 млн. лв., защото лизинговите договори са до 10-годишни.

Когато компанията изкупи собствени акции, печели повече, отколкото ако погаси облигации, по които плаща 3,2% или дълг, по който плаща 2,75%.

По собствените акции не се плаща дивидент, но сумата за дивидент се разпределя сред по-малко акции. Например, ако дружеството вече беше изкупило обратно 10% от собствените акции, щеше да плати същия дивидент в абсолютна сума, но дивидентът на акция нямаше да бъде 6,8 ст., а с 11% по-висок - 7,55 ст. на акция.

По устав дружеството раздава като дивидент поне 90% от печалбата, но дори и да раздава повече, собственият капитал в размер на 36,63 млн. лв. не може да бъде раздаден.

Компанията не може лесно да обезсили обратно изкупените акции, както направи „София Комерс – Заложни къщи“ АД, обезсилвайки 8,75% от обикновените си акции, след като ги беше изкупило.

Намалението на капитала според устава изисква мнозинство от 90% от представените на събранието акции, което мнозинство не е невъзможно, но има няколко акционери с дял от по около 10%, които може да блокират такова решение. Те трябва да бъдат убедени, че обезсилването на обратно изкупените акции е правилно, ако пазарната ситуация го наложи (ако търсенето на продуктите на дружеството намалее, тоест по-малко фермери го търсят за финансиране на покупки на земеделска земя, както стана през юли 2020 г.).

Затова с обратното изкупуване може да се осъществи плаваща ликвидация с цел запазване или повишаване на доходността на една акция, пък било то при по-малко оставащи издадени акции. Това би било един амортисьор, който ще помогне и за поддържане на ликвидността по позицията и за осигуряване на ликвидност при желание за излизане от позицията на някой инвеститор.

Разбира се, обратно изкупените акции може да бъдат продадени на по-късен етап на печалба.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Колко акции ще продаде „Алтерко“ от капитала си в Link Mobility?