IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтините акции в "М+С Хидравлик" АД са записани до последната бройка

Става дума за 390 000 книжа по 1 лв./акция, при пазарна стойност от около 7,5 лв.

14:40 | 29.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Евтините акции в "М+С Хидравлик" АД са записани до последната бройка от имащите право мениджъри, става ясно от съобщение на дружеството чрез Infostock.bg.

Става дума за 390 000 книжа с емисионна цена 1 лв. на акция, при пазарна стойност от около 7,5 лв. Общата пазарна стойност на тези акции е 2,93 млн. лв. при платени 390 хил. лв., т.е. чиста теоретична печалба за мениджърите от 2,5 млн. лв.

Така ако "М+С Хидравлик" АД се завърне в основния индекс SOFIX през септември 2018 г., индексният фонд Expat SOFIX ETF поне ще има от кого да купува акции на "М+С Хидравлик" АД, за да притежава нужните му пропорции в SOFIX. Това ще се случи обаче, ако мениджърите на "М+С Хидравлик" пожелаят да продават и ако регистрацията за търговия бъде осъществена за около месец и половина (до средата на септември).

Разбира се, мениджърите в "М+С Хидравлик" АД трябва да са доволни от бонуса, защото колегите им от друго казанлъшко дружество бяха „порязани“ от Комисията за финансов надзор. Става дума за мениджърите в "Хидропневмотехника" АД.

Вероятността в бъдеще да има подобни бонуси на тези при "М+С Хидравлик" АД намаля значително след казуса с "Хидропневмотехника" АД. Мажоритарният акционер на дружеството опита да прокара нов път за увеличение на контрола, гласувайки акции при цена 20 лв. в полза на реално назначения от него мениджмънт, при текуща борсова цена в онзи момент около 95 лв. или отстъпка от почти 80%. КФН обаче задължи производителя на хидравлични, пневматични и вакуумни системи и инсталации да не подлага на гласуване предложението.

Лицата, имащи право да запишат акции, бяха всички настоящи членове на Съвета на директорите, прокуристът, търговският пълномощник, директорите на дирекции, заместник-директори, ръководители на направления, началник цехове и ръководители на отдели в дружеството към датата на общото събрание (17 май 2018 г.), с поне петгодишен стаж в предприятието.

Производителят на хидравлични двигатели "М+С Хидравлик" АД се похвали с ръст от една трета на брутната печалба до 11,4 млн. лв. за полугодието на 2018 г. Това означава, че мениджмънтът е заслужавал бонуса в голяма степен. Надеждата е полугодишните резултати да продължат, защото другото хидравлично дружество от групата на "Стара планина холд" АД, а именно "Хидравлични елементи и системи" АД отчете спад на печалбата с 10,5% за полугодието на 2018 г.

"Стара планина холд" АД държи 65% от капитала на "Хидравлични елементи и системи" АД и 31% от този на "М+С Хидравлик" АД.

Акциите на "М+С Хидравлик" АД поевтиняват с 10,65% в последните 12 месеца до 7,55 лв. за ценна книга и 295 млн. лв. пазарна капитализация.  Основната причина за спадът беше напускането на SOFIX и разпродажби от посочения по-горе Expat SOFIX ETF. Изплатен е и брутен дивидент от 0,295 лв. на акция, което прави спадът по-малък или около 5%

Свързани компании:

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още