Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Фонд имоти" променя устава си, за да може да се преобразува в обикновено АД

Дружеството ще може да инвестира в други АДСИЦ, предвиждат още промените

"Фонд имоти" променя устава си, за да може да се преобразува в обикновено АД

Снимка: Pixabay

„Фонд имоти“ АДСИЦ предлага промени в устава, с които се проправя пътя за преобразуване на компанията в обикновено акционерно дружество (АД).

Това се вижда от покана за провеждане на извънредно общо събрание на акционерите и материалите към нея, публикувани в Бюлетин Investor.

Общото събрание ще се проведе на 30 ноември в София.

Промените са прегледани и одобрени от Комисията за финансов надзор (КФН) в началото на октомври, вижда се от материалите за общото събрание.

Вратичка за преобразуване

Решение за отказ от лиценз се предвижда да се взема от общото събрание на акционерите с мнозинство от три четвърти от записания капитал, предвиждат предложените промени.

За вземане на решение на акционерите се представя проект на предложение за обратно изкупуване на акции при условията и по реда на търгово предлагане, включващ и обосновка на цената на обратно изкупуване, определена съгласно изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и актовете по прилагането му, записано е в проектоустава.

Акционер, който е гласувал против решението за отказ от лиценз или не е взел участие във вземането на това решение, може да предяви акциите си за обратно изкупуване по реда на одобрения проект за търгово предложение, предвиждат още предложенията за промени в устава на „Фонд имоти“.

След отнемане/отказ от лиценз дружеството ще продължи да съществува като обикновено АД, посочва се още в текстовете.

Възможност за инвестиции в други АДСИЦ

С предложените промени в устава на „Фонд имоти“ АДСИЦ се дава възможност дружеството да инвестира в други АДСИЦ.

Инвестициите в АДСИЦ, както и в други ценни книжа, депозити, ипотечни облигации не могат да са над 30% от активите на дружеството.

Дава се възможност също „Фонд имоти“ да участва в увеличения на капитала на други дружества, както и да придобива други дружества или части от тях.

Дружеството прехвърля, предоставя за ползване или като обезпечение на дъщерно дружество активи на обща стойност над десет на сто от по-ниската стойност на активите съгласно последните два изготвени счетоводни баланса на дружеството, поне един от които е одитиран, предвиждат още промените в устава на „Фонд имоти“.

В отчетите за първото шестмесечие и в годишните отчети ще се публикува информация за дела на активите, отдадени за ползване срещу заплащане, спрямо общия размер на инвестициите в недвижими имоти; продажба или покупка на нов актив на стойност, надвишаваща с 5 на сто общата стойност на инвестициите в недвижими имоти; информация за недвижимите имоти на територията на друга държава членка, по държави, записано е още в проекта.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ приключи сесията с три спадащи индекса