Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Градус" отчита стабилна печалба при умерен ръст на приходите към 30 юни

Основен дял от приходите има вътрешният пазар, но продажбите в Европа и в трети страни растат по-бързо, вижда се от отчета на дружеството

"Градус" отчита стабилна печалба при умерен ръст на приходите към 30 юни

Снимка: Градус АД

Производителят на пилешко месо „Градус“ АД отчита стабилна печалба към края на второто тримесечие в сравнение с второто тримесечие на 2020 г. на фона на умерен ръст на приходите на дружеството за периода.

Това се вижда от консолидирания отчет на компанията за второто тримесемие, публикуван на сайта x3news.com.

Приходите от продажби на групата се увеличават до 81,476 млн. лева към края на юни в сравнение със 78,699 млн. лева към края на юни 2020 г., като ръстът достига 4%.

Основен дял от приходите има вътрешният пазар – 66%, но продажбите в Европа и в трети страни отчитат изпреварващ ръст – съответно 7% и 9%, в сравнение с България (2%).

Градус АД
Приходите от продажби на месо и месни продукти, на разплодни яйца и еднодневни пилета на вътрешния пазар отбелязват спад към края на второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Спадат леко и приходите от продажби на месо и месни продукти в Европа и в трети страни, но отчитат ръст продажбите на разплодни яйца, с което успяват да компенсират спада на продажбите на разплодни яйца в България.

По-сериозен ръст отчитат приходите от продажби на зърна и компоненти на вътрешния пазар към края на юни – до малко над 17 млн. лева спрямо 13,76 млн. лева година по-рано.

Другите доходи от дейността, като приходи от наеми, от финансирания и от продажба на дълготрайни активи и материали, се увеличават с 2% до 11,49 млн. лева.

Разходите на групата се увеличават с 3% към края на юни до общо 77,17 млн. лева. Отчита се ръст на разходите за суровини и материали, за външни услуги и амортизация. Леко спадат разходите за персонала, като средносписъчният състав към 30 юни е 1 271 души спрямо 1 355 души година по-рано.

Нетната печалба на „Градус“ към края на второто тримесечие възлиза на малко над 13,6 млн. лева спрямо 13,7 млн. лева година по-рано.

Печалбата на акция е 0,06 лева, колкото и към 30 юни миналата година.

В последната година акциите на „Градус“ поскъпват с 1,39%, като пазарната оценка на дружеството достига 355,669 млн. лева. На 23 юни дружеството разпредели дивидент в размер на 0,022 лева на акция бруто.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
Varfor до: bigi
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно същото!
3
 
5
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Откакто знам как Иван Ангелов си върти бизнеса, яйца и пилета от "Градус" не купувам.

Още от Новини и анализи
SOFIX нараства до 624 пункта