IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представляват акциите и облигациите и как печелим от инвестициите си в тях?

Решението в какво да се инвестира и дали да има диверсификация на риска зависи от няколко фактора, сред които толерантността към риск и възрастта на инвеститора

09:57 | 25.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съвместен проект на Investor.bg и управляващото дружество „Компас Инвест“ АД

Инвестирането на капиталовите пазари е атрактивно за много хора, а за някои е дори престижно. Малко обаче са онези извън професионалните среди, които са наясно със спецификите на акциите и облигациите, както и с възможностите да се печели от инвестициите в този тип инструменти.

„Инвестициите в знание се отплащат с най-висока лихва“ е казвал според историците Бенджамин Франклин, един от бащите основатели на САЩ. И тъй като сме склонни до голяма степен да се съгласим с мнението му, с тази статия стартираме цяла поредица материали, които имат за цел да запознаят по-широк кръг хора с възможностите за търговията на борсата, с връзките между различните активи, както и с термини като „бикове“, „мечки“ и защо решенията на централните банки са толкова важни за пазарите.

Вероятно сте чували популярната дефиниция за това какво е акция – дял в собствеността на една компания. Но притежателите на акции не притежават компании, а само акции, издадени от компании. Акционерите в една компания имат право на част от печалбата на компанията, като от друга страна, именно финансовият резултат е в основата на стойността на акциите. Много дружества обаче не изплащат дивидент, а вместо това реинвестират печалбите обратно в растежа на компанията.

Акциите се издават от компаниите с цел набиране на капитал, за да се развие бизнесът, или да се стартират нови продукти. Има разлика обаче дали се купуват акции директно от компанията (на първичния пазар) или от друг акционер (на вторичния пазар).

Нека обърнем внимание и на разликата между номиналната и емисионната стойност на една акция. Номиналната стойност определя на колко равни части (брой акции) се разделя основният капитал на една компания.

Емисионната стойност, от друга страна, се определя с решение на акционерите при емитирането на всяка нова емисия ценни книжа и трябва да е по-голяма или равна на номиналната стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още