Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Какво представляват акциите и облигациите и как печелим от инвестициите си в тях?

Решението в какво да се инвестира и дали да има диверсификация на риска зависи от няколко фактора, сред които толерантността към риск и възрастта на инвеститора

Какво представляват акциите и облигациите и как печелим от инвестициите си в тях?

Снимка: Архив Ройтерс

Съвместен проект на Investor.bg и управляващото дружество „Компас Инвест“ АД

Инвестирането на капиталовите пазари е атрактивно за много хора, а за някои е дори престижно. Малко обаче са онези извън професионалните среди, които са наясно със спецификите на акциите и облигациите, както и с възможностите да се печели от инвестициите в този тип инструменти.

„Инвестициите в знание се отплащат с най-висока лихва“ е казвал според историците Бенджамин Франклин, един от бащите основатели на САЩ. И тъй като сме склонни до голяма степен да се съгласим с мнението му, с тази статия стартираме цяла поредица материали, които имат за цел да запознаят по-широк кръг хора с възможностите за търговията на борсата, с връзките между различните активи, както и с термини като „бикове“, „мечки“ и защо решенията на централните банки са толкова важни за пазарите.

Още по темата

Вероятно сте чували популярната дефиниция за това какво е акция – дял в собствеността на една компания. Но притежателите на акции не притежават компании, а само акции, издадени от компании. Акционерите в една компания имат право на част от печалбата на компанията, като от друга страна, именно финансовият резултат е в основата на стойността на акциите. Много дружества обаче не изплащат дивидент, а вместо това реинвестират печалбите обратно в растежа на компанията.

Акциите се издават от компаниите с цел набиране на капитал, за да се развие бизнесът, или да се стартират нови продукти. Има разлика обаче дали се купуват акции директно от компанията (на първичния пазар) или от друг акционер (на вторичния пазар).

Нека обърнем внимание и на разликата между номиналната и емисионната стойност на една акция. Номиналната стойност определя на колко равни части (брой акции) се разделя основният капитал на една компания.

Емисионната стойност, от друга страна, се определя с решение на акционерите при емитирането на всяка нова емисия ценни книжа и трябва да е по-голяма или равна на номиналната стойност.

За компаниите обаче има и други начини да набират капитал – например чрез банков заем или чрез издаване на дълг, а именно облигации. Облигациите се различават съществено от акциите.

Първо, притежателите на облигации са кредитори на компанията и имат право на лихва, както и на изплащане на главницата. В случай на фалит кредиторите се ползват с предимство, докато акционерите са на последно място при обезщетяването и често не получават нищо. Дори само тази разлика ясно показва, че акциите са по-рискова инвестиция от облигациите.

Вярно е и обратното - притежателите на облигации имат възвръщаемост само в рамките на определената лихва, докато акционерите могат да се възползват от възвръщаемостта, която се генерира при повишаване на финансовите резултати и съответно поскъпващите акции - теоретично до безкрайност. Така по-големият риск може да донесе и по-голяма възвръщаемост.

По същество облигацията е инструмент с фиксиран доход, който представлява заем от инвеститор. Облигациите могат да бъдат корпоративни или правителствени/държавни, като се използват за финансиране на проекти или текущи нужди. Облигациите имат крайна дата на падеж, когато главницата по кредита се дължи на притежателя на облигацията, като лихвените плащания могат да бъдат фиксирани или променливи.

Облигациите са един от трите класа активи, най-често използвани от индивидуалните инвеститори, заедно с акциите и инструментите на паричните пазари. Много корпоративни и държавни облигации се търгуват публично, други се търгуват само извън борсово или директно между кредитополучател и заемодател. Повечето облигации могат да бъдат продадени от първоначалния притежател на други инвеститори след издаването им. С други думи, инвеститорът в облигации не е длъжен да държи облигациите си до датата на падежа.

В какво да инвестирам?

Един от най-често задаваните въпроси от страна на инвеститорите е дали да инвестират парите си в акции и облигации, като за повечето отговорът вероятно е комбинация от двете. Но това не винаги е така.

Накратко - притежаването на акции дава право на глас в Общото събрание и право на получаване на дивидент (но той не е гарантиран). Собственикът на облигации няма право на глас и не се възползва от нарастващата печалба и дивидентите, но пък има други предимства, като например факта, че доходността е гарантирана.

Така всъщност решението в какво да се инвестира и дали да има диверсификация на риска зависи от няколко фактора, включително от толерантността към риск и възрастта на инвеститора. Да, може да ви звучи странно, но като цяло финансовите експерти съветват с напредване на възрастта хората да се насочат към по-нискорискови инвестиции.

Един от най-великите инвеститори на всички време Уорън Бъфет, който благодарение на уменията и нюха си успява да натрупа богатство от 60 млрд. долара, казва: „Ако не желаете да притежавате акции в продължение на десет години, дори не си помисляйте да ги притежавате за десет минути“.

При всички случаи най-добрата стратегия, която можете да изберете, освен ако не сте професионален инвеститор, е да се обърнете за съвет към финансов консултант, за да определите стратегия си, дали и как да диверсифицирате риска или да се възползвате от предимствата на капиталовите пазари чрез вложения във взаимни фондове.  

Статията е част от съвместния образователен проект „Азбука за инвеститори“, стартиран от Investor.bg и управляващото дружество „Компас Инвест“ АД. Проектът ще продължи в рамките на шест месеца, а целта му е да се разширяват познанията по отношение на възможностите за инвестиции на пазарите, включително сред хората, които имат интерес към търговията с различни финансови инструменти. 

По статията работиха: автор Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX записа 7% седмичен ръст