IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев и Чоролеев са предложени за ликвидатори на "Прайм Пропърти БГ"*

Другите нови предложения са Светослав Кьосев и Теодора Димитрова, като последната е вписано предложение в Търговския регистър, но се чака пакет от материали

10:29 | 13.11.20 г. 4
<p>
	<em>&quot;Победа&quot; АД може би ще постигне победа в борбата за надмощие в &quot;Прайм Пропърти БГ&quot; АДСИЦ. Снимка: pobeda.bg</em></p>

"Победа" АД може би ще постигне победа в борбата за надмощие в "Прайм Пропърти БГ" АДСИЦ. Снимка: pobeda.bg

Миноритарни акционери с над 5% дял са предложили нови ликвидатори на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ, показва обновената покана за общото събрание на акционерите на 23 ноември 2020 г. Поканата е обявена чрез „Българска фондова борса“ АД.

В точка 6 от дневния ред е предложено Сава Стоянов Чоролеев да бъде избран за ликвидатор. Предложението е внесено от „Ес Ви Ес“ АД, което е собственик на над 5% от капитала. Досега в тази точка като ликвидатор беше предложен Петър Николаев Сяров.

В точка 10 акционерът „Дит Хотели“ ООД предлага за ликвидатори Светослав Иванов Кьосев и Владимир Асенов Каролев като тандем. Владимир Каролев е бил член на Съвета на директорите на „Победа“ АД от 1999 г. до 2009 г., пише в материалите към дневния ред. „Победа“ АД е основен акционер в „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ.

В Търговския регистър е предоставена извадка от списъка на акционерите към 16 юни 2020 г., в който „Дит Хотели“ притежава 6,8% от АДСИЦ-а.

„Дит Хотели“ се контролира от братята Румен и Ваклин Чандърови. Те са собственици и на „Професионален футболен клуб Септември“ АД, гр. София. Притежават също и два хотела в к. к. Слънчев бряг, а именно "ДИТ Маджестик Бийч Резорт" и "ДИТ Еврика Бийч Клуб Хотел" чрез ДИТ Груп. ДИТ е съкращение от „Дългосрочни инвестиции в туризма“.

Според отчетите на „Прайм Пропърти“ основните акционери са „Ес Ви Ес“ АД, „Победа“ АД и „Българско туристическо дружество – Глобал Турс“ АД с общо 42,11%, както и „Калиман Инвест“ ЕООД, „Делта Фуд“ ООД, „Харом Борат“ ЕООД и „Грейп Агро 2015“ ЕООД с общо 44,96%.

Според последния отчет други по-големи акционери са ДФ „Кампан Макс“ с 0,62%, „ЗД Бул инс“ АД с 0,46%, „ДД и Д“ ООД с 0,4%, ДФ „Капман Капитал“ с 0,38% „Мобил нет“ ООД с 0,28%, „Булброкърс“ ЕАД с 0,26% и други.

Според публикации в интернет Румен Чандъров и Сава Чоролеев имат общ бизнес и си сътрудничат и във футбола. Общо те имат 17 456 308 акции, като без 110-те акции на „Българско туристическо дружество – Глобал Турс“ АД (на Чоролеев) остават 17 456 198 акции.

Няма как да бъде случайно, че на последното общо събрание на акционерите от 30 юни 2020 г. точно толкова акции - 17 456 198, са гласували със „ЗА“ приемането на годишния отчет за 2019 г. и редица други решения.

Против са били 16 055 189 акции. Точно толкова имат 4-те изброени по-горе дружества около „Калиман Инвест“ АД.

Отговорът на „Калиман инвест“

„Калиман инвест“ също е предложило свой ликвидатор в лицето на Теодора Кирилова Димитрова, родена през 1977 г. Искането е вписано в Търговския регистър на 6 ноември 2020 г., но това предложение не е включено към актуализирания дневен ред на общото събрание, насрочено за 23 ноември 2020 г. * От "Прайм Пропърти БГ" уточниха за Investor.bg, че чакат материалите към кандидатурата на Димитрова за ликвидатор и ще обновят поканата с тях, ако ги получат. Тези материали са автобиография, няколко декларации, включително, че е съгласна да е ликвидатор и други.

Удължаване на срока на „Прайм Пропърти БГ“

Това е третата точка от дневния ред на събранието на 23 ноември 2020 г. Срокът на дружеството изтича в края на 2020 г., както Investor.bg вече писа.

За удължаване на срока е нужен кворум от 2/3 от представените на събранието акции. Видно от посоченото по-горе разпределение на акционерите в два лагера със съответно 17 456 308 и 16 055 189 акции, нито една от двете групи няма 2/3, като това са 22,34 млн. акции при кворума от последното събрание.

Следователно е вероятно да се върви към ликвидация, за която не се иска мнозинство от 2/3, а обикновено мнозинство, каквото има групата около Сава Чоролеев и Румен Чандъров.

Какво притежава АДСИЦ-ът

„Прайм Пропърти БГ“ има няколко проекта, сред които хотелски комплекс „Морски фар“ в гр. Св. Влас, имоти в к.к. „Слънчев бряг“, терен в с. Лозенец, община Царево, терен на ул. "Пиротска" в гр. София, терени срещу Централна гара в гр. София, терен на бул. "България", местност Манастирски ливади в гр. София и терени в квартал "Южен парк" в гр. София.

Собственият капитал е оценен на 29,1 млн. лв. към 30 септември 2020 г., според отчета на дружеството. Налице е загуба на основен капитал, защото той е 35,7 млн. лв., плюс премии при емитиране на ценни книжа за 17,9 млн. лв., или вноски на акционерите от общо 53,6 млн. лв. От тях са останали около половината, или 29,1 млн. лв., според счетоводителите на фонда.

При наличието на толкова активи приходите за деветмесечието на 2020 г. са едва 34 хил. лв., а загубата е 477 хил. лв. основно поради разходите за възнаграждения и външни услуги.

Не е ясно каква пазарна цена биха намерили активите му при ликвидация. Текущата балансова стойност на акция е 0,81 лв. Последната борсова цена е 0,45 лв. на акция при ръст с 10% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация е 16 млн. лв.

Дружеството не е плащало дивиденти в цялата си 16-годишна борсова история. Най-високата цена на акция е била през февруари 2008 г. на ниво от 1,78 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
*Материалът е актуализиран на 13 ноември в 17 ч.

 

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
PetraV
преди 3 години
Този път ще се ходи на събрание, няма как. И ще се гласува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
vale1
преди 3 години
10 януари 2019 година е датата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vale1
преди 3 години
Колкото до ликвидаторите - двете големи групи акционери - вероятно ще имат по 1 свой представител при разпродаване на активите.Не знам г-н Сяров дали е направил волни или неволни грешки или .... ,но всичко ще се реши на събранието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
vale1
преди 3 години
Според ЦД ДИТ хотели на 10.1. са надвишили прага от 5 % и от тогава няма друго съобщение за промяна на въпросния акционер ,т.е. ДИТ хотели си имат над 5 % от капитала ,а защо не е обявено в отчетите вероятно е грешка на първоначалнo предложения ликвидатор г-н Петър Сяров,който е ДВИ на дружеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още