Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Монбат“ поиска обратна продажба на 54% от „Левента“ на „Приста Ойл Холдинг"

Това се случва след по-малко от три месеца от решението на Съвета на директорите на „Монбат“ да придобие „Левента“

„Монбат“ поиска обратна продажба на 54% от „Левента“ на „Приста Ойл Холдинг"

Снимка: "Монбат" АД

Производителят на батерии и акумулатори „Монбат“ АД е поискал обратна продажба на дяловете на „Левента“ от „Приста Ойл Холдинг“, съобщават от дружеството чрез сайта на Българска фондова борса.

Монбат АД
Във връзка с разпоредбите на чл. 6.2. от сключения между „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД и „Монбат АД“ на 22 март 2019 г. договор за прехвърляне на дружествени дялове от капитала на „Левента“ ЕООД публичното дружество е упражнило уговорената в негова полза пут опция, изразяваща се в правото, но не и задължението, „Монбат“ АД да поиска обратна продажба на дяловете на „Левента" ЕООД, се посочва в съобщението на компанията.

В резултат на упражненото право „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД се задължава да придобие 54% от капитала на „Левента“ ЕООД и да заплати тяхната равностойност в размер на 2 933 700 лева. Така останалите 46% от капитала на „Левента“ остават собственост на „Монбат“.

В същото време „Монбат“ е предявило писмено искане към „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД  за частично плащане на сумата по депозитите на стойност 1 955 800 лв. във връзка с допълнителното споразумение към договори за депозит, сключено на 01 февруари 2019 г. между „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД и „Монбат“ АД.

Investor.bg припомня, че фактът, че след три препродажби „Левента“ стана собственост на „Монбат“ срещу 5,4 млн. лв., породи гневни реакции в Коментари на Investor.bg.

Самата сделка стана факт, след като на 22 март Съветът на директорите на „Монбат“ АД  е приел решение дружеството да придобие чрез покупко-продажба 28 640 дяла от записания капитал на „Левента” ЕООД на стойност 5,4 млн. лева.

Акциите на „Монбат" поевтиняват с 18,9% за последната една година до цена от 6,650 лв. за акция. Разпределен е и брутен дивидент от 0,1923 лв. за акция.

Общото събрание на „Монбат", което се проведе на 28 юни 2019 г., одобри разпределянето на дивидент в общ размер на 4 млн. лв. Размерът на дивидента за една акция бруто е 0,1026 лв., а за една акция нето (само за акционери физически лица) - 0,0975 лв. 

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи до 5-месечно дъно