Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

На БФБ започна търговията с още четири фонда на "Експат"

Вече се търгуват четирите индексни борсово търгувани фонда за Словакия, Унгария, Словения и Хърватия

На БФБ започна търговията с още четири фонда на "Експат"

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Започна търговията с дялове на четири нови индексни борсово търгувани фонда (ETF) на БФБ-София.

Фондовете са: Expat Slovakia SAX UCITS ETF, Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF, Expat Hungary BUX UCITS ETF и Expat Croatia CROBEX UCITS ETF, и са създадени от управляващото дружество "Експат Асет Мениджмънт" ЕАД, съобщиха от фондовата борса.

Борсовите им кодове са съответно: SK9A, SLQX, HUBE и ECDC.

Фондовете се търгуват в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ-София. Те ще следват движението на основните индекси за акции на борсите в Словакия, Словения, Унгария и Хърватия.

„С новите фондове БФБ-София стана единствената платформа в региона, предлагаща пряка възможност за следване на представянето на толкова пазари от Централна и Източна Европа. Убедени сме, че това ще даде допълнителен тласък в ликвидността на капиталовия ни пазар“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Номиналната стойност на един дял от фондовете е 1 евро. Дяловете са безналични, поименни, свободно прехвърляеми.

Още по темата

Маркет-мейкър на емисиите е инвестиционният посредник "БенчМарк Финанс" АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%.

Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането ѝ е равностойността на 2 500 лв. в евро.

Четирите фонда са част от семейството от 11 ETF инструмента, управлявани от "Експат Асет Мениджмънт". Те покриват основни индекси на акции от 11 държави от ЦИЕ и дават ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари, за които до момента почти няма аналогични продукти, лицензирани по UCITS директивата.

Първият борсово търгуван фонд на "Експат" – Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, следващ движението на българския индекс SOFIX, стартира през 2016 г. и вече се търгува както на БФБ, така и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA).

През януари на БФБ бяха регистрирани фондовете, следващи индекси от Чехия, Полша, Румъния и Гърция. Така заедно с новите четири, броят на индексните борсово търгувани фондове на БФБ-София става девет.

Към края на февруари предстои листването на последните два фонда на Експат, следващи основните индекси на Македонската и Белградската борса.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX изпрати седмицата на червено на фона на отслабваща активност на пазара