IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Неохим се свива наполовина през първото тримесечие

Приходите са надолу само с 3,4%, но големият проблем е силният ръст на разходите за материали, които скачат с една пета

09:45 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на химически торове "Неохим" АД не може да се похвали с добър старт на годината. Дружеството от Димитровград отчита 52% спад на печалбата на годишна база до 8,04 млн. лв. за първото тримесечие на 2018 г., показва отчетът, публикуван чрез БФБ-София.

Приходите от продажби са надолу само с 3,4% или с около 2 млн. лв., до 66,08 млн. лв. за първото тримесечие.

Големият проблем обаче е в силния ръст на разходите за материали, които скачат с 21% (9 млн. лв.) до 51 млн. лв. за първото тримесечие на 2018 г.

Основна суровина за производството на торове е природният газ. Той се доставя чрез внос и върху цената му влияят различни международни фактори. Колебанията в цената на природния газ трудно могат да се прогнозират, а от там - и да се реагира в съответствие с изменението им, уточняват от дружеството.

Влошените финансови резултати идват няколко месеца след изваждането на компанията от SOFIX, което оказа натиск върху цената на акциите поради разпродажби от портфейлите, следящи индекса.

Ръководството на "Неохим" обаче явно не е притеснено от отчета за първото тримесечие, защото предлага запазване на дивидента от 1,3 лв. на акция. За тази цел ще са нужни общо 3,36 млн. лв. Все пак това е около 20% от печалбата за 2016 г. в размер на общо 16,5 млн. лв.

Характерно за производствения процес на компанията е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време производствените инсталации подлежат на текущ ремонт, с който се обезпечава непрекъснатостта на производството във важните месеци, основно в периода преди торенето в сектора на земеделието през пролетта. 

“Неохим” АД е единствен производител в България на формалин, карбамид-формалдехидни смоли, натриев нитрат, амониев бикарбонат, райски газ, полиетиленов окис, стъклонапълнени термопласти и др. Продуктите намират добър прием в България и на международните пазари, а фирмата поддържа търговски взаимоотношения с партньори от Румъния, Унгария, Турция, Италия, Мароко и др. От 40 до 60% от обема на приходите се формират от износ.

Акциите на "Неохим" АД поетиняват с 26% за последните 12 месеца до 47 лв. за акция, а пазарната капитализация достига 125 млн. лв. 

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още