IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите от акции на чуждите пазари стават необлагаеми за фирмите *

Промяната влиза в сила за българските юридически лица от 1 януари 2021 г. и касае например печалби от акции в САЩ

11:16 | 25.03.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Капиталовите печалби от акции за местни юридически лица, реализирани не само на регулирани пазари в ЕС, но и в одобрени от ЕК пазари (например САЩ) се считат за необлагаеми доходи. Промяната влиза в сила от началото на 2021 г., споменават от Карол, като все пак съветват заинтересованите да се консултират с данъчен експерт за повече яснота.

Цитира се Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност от 8 деември 2020 г., където се прави промяна в Закона за корпоративно подоходно облагане. Точният ѝ текст гласи:

В § 1, т. 21 от допълнителните разпоредби се създава буква „д“:

„д) с акции, извършени на пазар на трета държава, който се счита за еквивалентен на регулиран пазар и за който Европейската комисия е приела решение относно еквивалентността на правната и надзорната уредба на третата държава в съответствие с Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Директива 2002/92/ЕО и на Директива 2011/61/ЕС (OB, L 173/349 от 12 юни 2014 г.).“


Публикуваме пълния отговор на НАП за тълкуванието на въпросните разпоредби.

ЗКПО съдържа разпоредби, които въвеждат облекчения за доходи от сделки с финансови инструменти, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Легалната дефиниция на понятието „регулиран пазар”, се съдържа в § 1, т. 70 от ДР на ЗКПО.

Нормите в чл. 44 от ЗКПО въвеждат правилото за елиминиране на печалбите и загубите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на §1, т. 21 от ДР на закона  при определяне на данъчния финансов резултат.

Следващата разпоредба, която създава облекчения относно разглежданите сделки, е чл. 196 от ЗКПО. Текстът на нормата гласи, че не се облагат с данък при източника доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на §1, т. 21 от ДР на закона.

Разпоредбата в §1, т. 21, буква „д” (нова ДВ. бр. 104 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) от ДР на ЗКПО определя понятието „разпореждане с финансови инструменти” за целите на чл. 44 и чл. 196 от ЗКПО. Съгласно дефиницията в това понятие се включват сделките с акции, извършени на пазар на трета държава, който се счита за еквивалентен на регулиран пазар и за който Европейската комисия е приела решение относно еквивалентността на правната и надзорната уредба на третата държава в съответствие с Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Директива 2002/92/ЕО и на Директива 20111/61/EC (ОВ, L 173/349 от 12 юни 2014 г., Директива 2014/65/ЕС).

Прилагането на новата дефиниция в §1, т. 21, буква „д” от ДР на ЗКПО, съответно на нормите в чл. 44 и чл. 196 от ЗКПО е свързано с проверка на издадените от Европейската комисия решения, с които даден пазар на трета държава се приема за еквивалентен и за който Европейската комисия е приела решение относно еквивалентността на правната и надзорната уредба на третата държава в съответствие с Директива 2014/65/ЕС.

Видно от чл. 79, ал. 7 от ЗПФИ, за целите на чл. 79, ал. 5, т. 1 от ЗПФИ пазарът на трета държава се счита за еквивалентен на регулиран пазар, когато Европейската комисия е взела решение за еквивалентност при спазване на изискванията и процедурата по чл. 25, § 4, ал. 3 и 4 от Директива 2014/65/ЕС.

Съгласно чл. 79, ал. 9 от ЗПФИ, по смисъла на ал. 8 от същия член правната и надзорната рамка на трета държава се счита за еквивалентна, ако отговаря на следните условия:

1. пазарите  подлежат на лицензионен режим  и на ефективен текущ надзор;

2. пазарите  имат ясни и прозрачни правила  по отношение на допускането  на ценни книжа до търговия, така че ценните книжа могат да се търгуват по правилен, надлежен и ефикасен начин и са свободно прехвърлими;

3. емитентите на ценни книжа  са задължени за периодично  и текущо предоставяне на информация, така че да се осигури висока  степен на защита на инвеститорите;

4. осигурени са прозрачност и  цялост на пазара чрез мерки  за предотвратяване на пазарни  злоупотреби под формата на търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара.

Към настоящия момент ЕК е взела пет Решения за еквивалентност, от които три са все още в сила:

1. Решение за изпълнение (ЕС) 2017/2318 на Комисията от13 декември 2017 г. относно еквивалентността на правната и надзорна уредба за финансовите пазари в Австралия в съответствие с Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на съвета;

2. Решение изпълнение (ЕС) 2017/2319 на Комисията от13 декември 2017 г. относно еквивалентността на правната и надзорна уредба на признатите фондови борси в специален административен район Хонг Конг в съответствие с Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на съвета;

3. Решение изпълнение (ЕС) 2017/2320 на Комисията от13 декември 2017 г. относно еквивалентността на правната и надзорна уредба на Съединените американски щати за националните борси за търговия на ценни книжа и алтернативните системи за търговия в съответствие с Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на съвета.

Например в Решението за изпълнение (ЕС) 2017/2320 на Комисията от 13 декември 2017 г. се съдържа Приложение за „Национални борси за търговия на цени книжа, регистрирани в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ, приети за еквивалентни на регулираните пазари съгласно определението в Директива 2014/65/ЕС”. Това означава, че трябва да се направи справка дали конкретна фондова борса фигурира в Приложението.

Приложението е поместено най-долу на следния линк.

Изброените са следните борси:

Национални борси за търговия на ценни книжа, регистрирани в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ и считани за еквивалентни на регулираните пазари съгласно определението в Директива 2014/65/ЕС:

а)

BOX Options Exchange LLC

б)

Cboe BYX Exchange, Inc. (по-рано Bats BYX Exchange, Inc.; BATS Y-Exchange, Inc.)

в)

Cboe BZX Exchange, Inc. (по-рано Bats BZX Exchange, Inc.; BATS Exchange, Inc.)

г)

Cboe C2 Exchange, Inc.

д)

Cboe EDGA Exchange, Inc. (по-рано Bats EDGA Exchange, Inc.; EDGA Exchange, Inc.)

е)

Cboe EDGX Exchange, Inc. (по-рано Bats EDGX Exchange, Inc.; EDGX Exchange, Inc.)

ж)

Cboe Exchange, Inc.

з)

Chicago Stock Exchange, Inc.

и)

The Investors Exchange LLC

й)

Miami International Securities Exchange

к)

MIAX PEARL, LLC

л)

Nasdaq BX, Inc. (по-рано NASDAQ OMX BX, Inc.; Boston Stock Exchange)

м)

Nasdaq GEMX, LLC (по-рано ISE Gemini)

н)

Nasdaq ISE, LLC (по-рано International Securities Exchange, LLC)

о)

Nasdaq MRX, LLC (по-рано ISE Mercury)

п)

Nasdaq PHLX LLC (по-рано NASDAQ OMX PHLX, LLC; Philadelphia Stock Exchange)

р)

The Nasdaq Stock Market

с)

New York Stock Exchange LLC

т)

NYSE Arca, Inc.

у)

NYSE MKT LLC (по-рано NYSE AMEX and the American Stock Exchange)

ф)

NYSE National, Inc. (по-рано National Stock Exchange, Inc.)

Алтернативни системи за търговия, регистрирани в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ и считани за еквивалентни на регулираните пазари съгласно определението в Директива 2014/65/ЕС:

а)

Aqua Securities L.P.

б)

ATS-1

в)

ATS-4

г)

ATS-6

д)

Barclays ATS

е)

Barclays DirectEx

ж)

BIDS Trading, L.P.

з)

CIOI

и)

CitiBLOC

й)

CITICROSS

к)

CODA Markets, Inc

л)

Credit Suisse Securities (USA) LLC

м)

Deutsche Bank Securities, Inc

н)

eBX LLC

о)

Instinct X

п)

Instinet Continuous Block Crossing System (CBX)

р)

Instinet, LLC (Instinet Crossing, Instinet BLX)

с)

Instinet, LLC (BlockCross)

т)

JPB-X

у)

J.P. Morgan ATS („JPM-X“)

ф)

JSVC LLC

х)

LiquidNet H2O ATS

ц)

Liquidnet Negotiation ATS

ч)

Luminex Trading & Analytics LLC

ш)

National Financial Services, LLC

щ)

POSIT

аа)

SIGMA X2

бб)

Spot Quote LLC

вв)

Spread Zero LLC

гг)

UBS ATS

дд)

Ustocktrade

ее)

Virtu MatchIt

жж)

XE

Обновено на 25 март 2021 г. в 21 ч. с данни от Приложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 3 години
Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
ПОПРАВКА - Отдолу са Маркет мейкърите - т.е. и те са включени - Но не виждам най-големият - Citadel Securites??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
Видях ги - всички борси на САЩ. Интересно обаче, когато брокерът ти прерутира акциите към маркет мейкър - те се търгуват на DARK POOL и не минават през борса на САЩ (това не важи за Interactive - всички техни сделки са директно на борса).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
jori
преди 3 години
в края на https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/ALL/?uri=CELEX%3A32017D2320
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
Доста интересно. Това доколкото виждам важи само за акции.д) с акции, извършени на пазар на трета държава, който се счита за еквивалентен на регулиран пазар и за който Европейската комисия е приела решение относноТ.е. - за облигации или за деривати (опции, фючърси и т.н.) - не важи ?Ами за физически лица ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 3 години
Трябва да се прочете "Приложението" но къде е то...,никой не казва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Колко много точки ,членове и накрая не разбираш нищо !Важното е да трябва да плащаш на консултант :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още