Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Пет ETF-а на Експат ще се търгуват на борсата в Любляна

Местният регулатор е одобрил фондовете, които следват водещите индекси в България, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония

Пет ETF-а на Експат ще се търгуват на борсата в Любляна

Снимка: архив Ройтерс

ETF-ите на Експат Асет Мениджмънт за България, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония са одобрени за търговия в Словения от местния регулатор за ценните книжа и борсите, съобщават от компанията.

Това е една от необходимите стъпки по пътя към регистрацията на инструментите за търговия на Ljubljana Stock Exchange (Ljubljanska Borza), допълват от дружеството.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF следва основния индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX. Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETFi Следва словенския индекс SBI TOP. Expat Croatia CROBEX UCITS ETF следва хърватския индекс CROBEX. Expat Serbia BELEX15 UCITS ETF следва сръбския индекс BELEX15, а Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF - македонския индекс MBI10.

Петте фонда са част от 11 ETF инструменти, управлявани от Експат Асет Мениджмънт. Фондовете пасивно следват движението на основни индекси на акции от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония, Румъния, България, Гърция, като дават възможност за ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа.

Борсата в Любляна ще бъде четвъртата, на която стъпват инструментите на Експат. Всичките 11 борсово търгувани фонда се търгуват на Българската фондова борса и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA), а Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е листван и на London Stock Exchange.

Конкретно към тези пет фонда има най-голям интерес интерес от инвеститори от Словения и Хърватия. В средносрочен план и останалите борсово търгувани фондове на Експат ще бъдат регистрирани на фондовата борса в Любляна, както и на други борси в Централна Европа.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записа 7% седмичен ръст