Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Синергон" предлага същата цена в коригираното търгово за „Светлина"

Тя отново е 5,5 лв., а на борсата имаше и сделка при цена от 7 лв.

„Синергон" предлага същата цена  в коригираното търгово за „Светлина"

Сградата на Светлина АД в гр. Сливен Снимка: svetlina-sliven.com

„Синергон холдинг" АД запазва търговата цена от 5,5 лв. на акция и в коригираното търгово предложение към акционерите на „Светлина" АД гр. Сливен, показва уведомление, публикувано чрез „Българска фондова борса" АД.

На 15 март 2019 г. „Светлина" АД оповести за постъпило търгово предложение от „Синергон холдинг" АД за 42% от акциите в „Светлина" АД при търгова цена от 5,5 лв. за ценна книга за всяка от общо 185 802 акции обект на предложението.

На пода на „Българска фондова борса" АД последва една сделка за 100 акции при цена 7 лв. за акция от 9 април 2019 г., след като на 5 април 2019 г. Комисията за финансов надзор наложи временна забрана за публикуване на търговото предложение. Вероятно купувачът си е помислил, че цената в коригираното предложение ще е по-висока, но тя отново е 5,5 лв.

Търговият предложител не притежава 42% от капитала на „Светлина“ АД, или 185 802 акции. Основната част от тези акции са собственост на „Ераст“ ЕООД с дял от 37,03%, Гаранционен фонд с 0,48%, „Вивижън“ ЕООД с 0,06% и различни физически лица с 4,43%. Едноличен собственик на „Ераст“ ЕООД е Албена Иванова Иванова.

Ако „Ераст“ ЕООД приеме тъговото предложение, „Синергон холдинг“ АД ще може да поиска автоматично да придобие 100% от капитала на „Светлина“ АД и да отпише дружеството от търговия на пода на БФБ.

„Светлина“ АД има 442 360 акции основен капитал към 31 декември 2018 г. при собствен капитал от 11,54 млн. лв. Това прави по 26 лв. собствен капитал на акция или много над предложената цена от 5,5 лв. на акция.

Интересното е, че „Светлина“ АД е депозирало в „Синергон холдинг“ АД 5,415 млн. лв. към 31 декември 2018 г., което прави по 12,2 лв. на акция, което е над два пъти повече от предложената търгова цена.

„Светлина“ АД има печалба от 114 хил. лв. през 2018 г., основно благодарение на приходите от лихви за 164 хил. лв.

За последните 12 месеца има само 5 сделки с акциите на „Светлина“ АД за общо 42 285 акции и 211 647,6 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Днес КФН разреши задкулисните машинации на Синергон холдинг за сметка на малките акционери. Значи малките акционери са будали, който ги прилъгват на борсата да и приберат паричките.
0
 
1
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Когато финансовия надзор не е на мястото си инвеститорите ще избягват БФБ. Поредното корумпирано търгово "ако мине" предложение във вреда на малките инвеститори.
0
 
7
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
До кога някой ще продължава да печели на гърба на дребните акционери. Със техните пари, които държи на депозит да и купи акциите. Къде е финансовия надзор. А искате да инвестираме на българската фондова борса.

Още от Новини и анализи
Търговията на БФБ почти замръзна при оборот от около 150 хил. лв.