IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сирма“ увеличава печалбата си за първото тримесечие с 30%

Акциите поскъпнаха със 7% до 0,424 лв. в деня след публикуването на отчета

08:33 | 19.08.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: Сирма</p>

Илюстрация: Сирма

Най-голямата българска публична технологична компания "Сирма" очевидно не е засегната силно от коронавируса в началото на годината. За първото тримесечие на 2020 г. „Сирма груп холдинг“ АД отчита ръст от 30% на консолидираната нетна печалба до 2,4 млн. лв., показва публикуваният в понеделник след края на търговската сесия отчет.

Като резултат във вторник акциите на дружеството поскъпнаха със 7% до 0,424 лв. за акция и 25,2 млн. лв. пазарна капитализация. Вероятно инвеститорите са изчислили, че ако компанията продължи да прави по 2,4 млн. лв. консолидирана печалба на тримесечие, до края на годината това са почти 10 млн. лв. Сумата би се равнявала на около 40% от пазарната капитализация, което би дало коефициент цена/печалба от 2,5.

Повишената печалба може да се използва за развитие, изплащане на дивидент или за гласуваното обратно изкупуване на акции на цени между 0,1 лв. и 2 лв. за акция.

Консолидираните приходи за първото тримесечие на 2020 г. обаче отчитат лек спад - от 5,7 на сто до 15,3 млн. лв.

Основните приходоизточници са софтуерните услуги за 6,18 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г. (спад със 7% на годишна база). От продажба на IT оборудване в компанията са влезли 4,85 млн. лв. (ръст с 13% на годишна база, а консултантските услуги са генерирали приходи за 1,5 млн. лв. (спад с 15%). От абонаменти компанията е привлякла 1,18 млн. лв. (повишение с 51%), а от облачни услуги - 217 хил. лв. (спад с 86%).

Най-големият източник на приходи остава България с 5,2 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г., следвана от Великобритания с 4,1 млн. лв., САЩ с 2,74 млн. лв. и други държави с 3,64 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

За ръста на печалбата при намалените приходи най-много е допринесло орязването на разходите. Тези за материали намаляват до 205 хил. лв. за първото тримесечие на 2020 г., спрямо за 862 хил. лв. година по-рано, а разходите за външни услуги през януари-март 2020 г. са за 853 хил. лв. при 1,920 млн. лв. година по-ран, което представлява подобрение по двете пера със 1,72 млн. лв.

При разходите за външни услуги са редуцирани разходите за семинари и обучения от 153 хил. лв. на 20 хил. лв., за софтуерни услуги от 728 хил. лв. на 177 хил. лв., за консултантски услуги от 301 хил. лв. а 173 хил. лв., за абонаменти от 130 хил. лв. на 93 хил. лв., за наеми от 165 хил. лв. на 75 хил. лв., за ностинг от 96 хил. лв. на 66 хил. лв., за реклама и маркетинг от 81 хил. лв. на 46 хил. лв., за застраховки от 24 хил. лв. на 11 хил. лв., за интернет от 23 хил. лв. на 10 хил. лв., за куриери и транспорт от 22 хил. лв. на 7 хил. лв. и т.н. Тоест направена е една силна инвентаризация на разходната част.

Разходите за възнаграждения се увеличават с 229 хил. лв. до 4,75 млн. лв. за януари-март 2020 г. Съкратени са разходите за управленския персонал (вкл. за Съвета на директорите) до 147 хил. лв. за първото тримесечие на 2020 г., спрямо 178 хил. лв. година по-рано.

Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поевтиняват с 37% за последните дванадесет месеца до 0,424 лв. за брой и 25,2 млн. лв. пазарна капитализация. Цената при IPO-то преди няколко години беше 1,2 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Colossus
преди 3 години
Никакъв кеш не са генерирали, платили са задължения за близо 4 милиона лева, но с толкова им намаля и наличния кеш. Абсолютно напудрен отчет с тая уж печалба, въпреки всичко, най - вероятно те изкупуват сега и вдигат цената. Не им трябват много пари, с 200к - 50-60% отгоре стана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
top
преди 3 години
Не съм съгласен. Това са си оперативни краткосрочни задължения, които си плащат къде със закъснение къде не. в крайна сметка страда оборотния капитал и кеша се топи. Какв и опции за изкупуване на акции на имат? Никакви, защото няма кешовица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 3 години
разбирам какво казвате за ОПП-тоно от Баланса се вижда, че са погасили задължения към доставчици за 2,7 млн. лв. това казвам, че погасяват задълженияв оперативна дейност на ОПП попадат и задълженияи т.н. стоя зад думите си. генерират кеш, не гледайте ОПП, там няма ориентир за кой период е платенопагасявайки стари задължения там излизат на минус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
top
преди 3 години
Виж отчета за паричните потоци от оперативна дейност и ще видиш, че горят кеш от оперативна дейност, а отделно плащат и малко заеми. И дори да приемем, че има некъв положителен кеш, което не е така, той отива за заеми и заплати, а не остава за покупка на акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 3 години
Здравейтевчера докато пишех видях че намаляват пасивите, по бързо от активите. Тоест горят дългове. Тоест печалбата е отишла за горене на дългове. Четох и графа капитализирани разходи, не е съществена, особено на фона на повишените амортизации. Тоест през q1 компанията генерира кеш, а не гори кеш. Погледнете моля отчета отново. Довечера ще го гледам пак, ако трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
top
преди 3 години
Статията е малко подвеждаща. Печалбата НЕ може да бъде използвана за развитие или обратно изкупуване на акции, защото зад нея няма кеш, т.е. няма пари. Дружестовото гори кеш яко, а не генерира такъв. без кешовица няма как да купуваш акции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още