IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Софарма“ АД продаде дела си в дъщерното дружество „Аромания“

Компанията е в преговори за продажбата и на търновската „Вета Фарма“

16:15 | 29.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фармацевтичната компания „Софарма“ продаде притежаваните от нея акции от капитала на „Аромания“ АД, съобщи компанията само дни, след като обяви, че преговаря за продажбата.

На 23 декември производителят на лекарства обяви чрез БФБ-София, че Съветът на директорите е дал зелена светлина за преговори за продажбата и на друго дружество – търновското „Вета Фарма“.

„Причината за намеренията за продажба на дяловете са резултат от преструктурирането, което тече в Групата. Значимите продукти на „Аромания“ са вече част от портфолито на „Софарма“, а „Вета Фарма“ е строго профилирана и в дългосрочен план не е атрактивна с оглед на желанията ни да се фокусираме в основната си дейност“, коментира пред Investor.bg Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на компанията.

„Преговори за „Аромания“ даже приключиха успешно. Сделката е малка, но за нас тази фирма вече не е необходима като част от Групата“, заяви Виячева.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
През лятото на 2017 г. „Софарма“ придоби стартъпа за хранителни добавки „Аромания". Плановете на компанията тогава бяха да използва платформата за по-мащабно присъствие на пазара за хранителни добавки.

През 2016 г. пък „Софарма“ взе решение за изкупуването на до 100% от капитала на фармацевтичната компанията “Вета Фарма” АД. Към края на 2018 г. компанията отчита спад в печалбата от обичайна дейност до 29 хил.лв. спрямо 194 хил. лв. през 2017 г. Нетните приходи от продажби се свиват до 2,4 млн. лв. от 2,7 млн. лв. година по-рано. Това е и последният публикуван в Търговския регистър годишен финансов отчет на компанията.

Фармацевтичният лидер не остана настрана от здравната криза заради коронавируса. „2020 предизвика цялата индустрия. Ние все пак успяваме да балансираме, но поведението на потребители и партньори, както за всички, така и за нас, диктува един тон на „оцеляване”, който с масовите ваксинации бавно се надяваме да сменим към „възстановяване“, коментираха от компанията.

От началото на годината акциите на лекарственият производител поевтиняват с близо 6% при пазарна капитализация от 431,353 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още