IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е на предпоследно място сред основните показатели в ЦИЕ през март

С този си резултат показателят слиза още по-надолу в класацията в сравнение с февруари

15:48 | 04.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX е на предпоследно място сред основните показатели в региона на Централна и Източна Европа през март със спад от 5,43%, става ясно от изчисленията на Investor.bg. Това представлява влошаване на позицията на показателя, който през февруари беше с четири места по-нагоре в класацията, включваща общо 19 страни.

От началото на годината до края на март отстъплението на SOFIX е с 4,17%.

Най-губещият пазар в региона на ЦИЕ е Гърция, чийто показател ASE губи 6,60% от стойността си. Точно преди SOFIX пък се класира полският измерител WIG, който се придвижва в посока надолу с 5,39%.

С най-малък спад за месеца се отърва основният индекс в Словения – от 0,05%.

През изминалия месец на най-голям интерес се радваше фондовата борса в Румъния, като местният индекс BET се разписа с повишение от 2,70%. Ръст от над 2% отчитат и индексите в Литва, Казахстан и Украйна.

От общо 19 водещи показатели в региона, включени в изчисленията, 13 се нареждат в негативната класация, докато само 6 са плюс.

Единствено фондовите борси в Естония и Русия, които през февруари бяха на зелена територия, приключват март на червена. Литва и Чехия пък успяват да обърнат посоката на движение на пазара през третия месец от годината във възходяща.

Таблица: Изчисления на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 5 години
Батя, съжалявам за грешката, коригирахме материала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Батя
преди 5 години
"Въпреки това българският бенчмарк остава на зелена територия за периода от началото на годината досега, като от януари до края на март се повишава с 1,33%. "Абе я си проверете изчисленията! Софикс завършва 2017-та на 677,45 пункта. За тримесечието е надолу с около 3,5%Хайде по-сериозно! Елементарни грешки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още