IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX остава сред губещите в ЦИЕ и през ноември

Основният индекс на Българската фондова борса се нареди на седмо място по спад

18:44 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) SOFIX остава сред губещите и през ноември, като отписа 0,95% от стойността си, нареждайки се на седмо място по спад сред индексите от Централна и източна Европа.

Все пак на месечна база се изкачва с няколко позиции, след като през октомври отчете най-голям спад заедно с македонския индекс.

Общо 10 индекса от региона записаха понижения в предпоследния месец от годината, като българската борса е в долния край на класацията. С най-много се понижи турският ISE 100 – с 5,59%, следван от индексите в Полша, Македония, Гърция, Унгария и Словения.

Малко по-слаби спадове отчетоха индексите на борсите в Чехия, Румъния и Литва.

Ако стесним фокуса само върху борсите в съседните ни страни, става ясно, че през миналия месец всички, с изключение на сръбския BELEX, са на червена територия, макар спадовете да са най-големи в България и Румъния.

Борсата в Сърбия, напротив, попада в Топ 3 по ръст в ЦИЕ през ноември, след като основният й индекс прибави 2,62% към стойността си.

Най-голям ръст записа борсата в Босна и Херцеговина – над 4%, следвана от Латвия с 3%.

Общо девет борси от региона изпратиха ноември на зелена територия.

Българският SOFIX обаче запазва двуцифрения ръст на годишна база от 13,4% към 30 ноември спрямо същия период на 2016 г. По този показател той е на 12-то място сред общо 19 индекса, които Investor.bg следи. Спад на годишна база отчитат само две държави – Русия и Хърватия с понижения съответно от 5,92% и 6%.

SOFIX спрямо ЦИЕ през ноември
 

Таблица: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още