IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Телематик“ ще разпредели дивидент в размер на над 50% от печалбата на дружеството

IPO-то на компанията промени изцяло облика на българската хазартна индустрия

15:16 | 22.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В последните няколко години България се нарежда сред най-иновативните страни в игралната индустрия. Скоростта, с която браншът се развива, е впечатляваща. Секторът става все по-прозрачен и конкурентен.

"Телематик Интерактив България" АД е първата публична компания от сектора в България. Дружеството планира на 23 юни да разпредели дивидент в размер на 10 152 014,10 лева, или 2,35 лева бруто на акция. Това е предвидено да се гласува от акционерите в дружеството по време на Общото събрание в София. Предложеният за разпределение дивидент е над 50% от печалбата на дружеството, след облагане с данъци, което значително надвишава заложения в устава на дружеството минимум от 40% от нетната печалба. Дружеството предвижда изплащането и на непаричен дивидент в размер на 8 640 012 лева под формата на акции. За една съществуваща акция ще бъдат получени две нови акции на компанията.

Други 33 хил. лева от печалбата за 2021 г. ще се отнесат към фонд „Резервен“.

Защо говорим за тази компания?

Причината е, че дружеството, което е основано 2014 г. , през март тази година направи своя дебют и на Българската фондова борса. Това само по себе си е изключително постижение, защото до този момент нито една българска хазартна компания не се осмели на подобна стъпка.

Първичното публично предлагане (IPO) определено промени „играта“, защото до момента погледът на чуждестранните консултанти и фондовите инвеститори върху българския пазар бе силно ограничен, отчасти и защото нямаше публични компании в сектора. IPO-то на „Телематик Интерактив България“ бе и първото на регулиран пазар от началото на 2020 г. 

Компанията приключи първичното си публично предлагане като набра 16 млн. лева. Дружеството, което оперира дигиталната платформа с бранда Palms Bet, продаде малко над 320 хил. нови акции, за 50 лева на акция. Така пазарната оценка на дружеството достига 216 млн. лева.

В края на първото тримесечие нетната печалба на„Телематик Интерактив България“ е в размер на 6,067 млн. лева в сравнение с 4,588 млн. лева към края на март 2021 г., което е ръст от 32,25%. Маржът на печалбата се увеличава с близо 27%. Компанията е повишила и с приблизително една трета приходите си в сравнение с първото тримесечие на 2021 г.

Маржовете на печалба се запазват стабилни в условията на силно нараснала конкуренция, похвалиха се от дружеството – ако преди половин година на пазара е имало 5 регистрирани онлайн оператори, то вече броят им е 11.

Активните клиенти се увеличават значително  - от 11,744 в края на първото тримесечие на 2020 г. до 65,944 в края на март 2022 г. От началото на годината, паричните средства се удвояват в резултат на увеличението на капитала и високият оперативен паричен поток. 

Дружеството значително увеличава активите си на годишна база до 54,875 млн. лева към края на март от 32,391 млн. лева към края на март 2021 г., или с 69,4%.

Войната в Украйна, която избухна в края на февруари т.г., промени плановете на компанията за експанзия. За момента „Телематик“ замрази навлизането си на украинския пазар, като регистрира местно дружество, но не преведе нужния капитал.

Крайните собственици на „Телематик Интерактив България“ АД Мило Борисов и Роси МаКкий планират експанзия на още няколко регулирани пазара. В бъдеще се предвижда да се осъществи и IPO на чуждестранни борси. Към момента повече детайли не се съобщават, но подобни действия са напълно логични, особено с оглед на очакваните данни за полугодието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още