IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият транш акции на "ТБС Груп" бе изкупен в първите минути на предлагането

Оборотът възлезе на 11,82 млн. лв., като цената се повиши с около 5% след края му

15:35 | 09.06.21 г.
Третият транш акции на "ТБС Груп" бе изкупен в първите минути на предлагането

Третият транш акции на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ ("ТБС Груп") бе изкупен в първите минути на предлагането във вторник сутринта. Изкупиха се 875 000 акции при цена от 13,5 лв. за брой, а малко по-късно акциите се търгуваха при 14,2 лв., или с ръст от 5%. Общата стойност на предлагането беше 11,82 млн. лв.

Предлагането бе планирано за периода от 8 юни до 15 юни 2021 г., но акциите бяха изкупени в първите 16 минути след старта на търговията.

„Търсенето е надвишило минимално планирания обем от 6% и в тази връзка, съгласно актуализираната процедура за продажба, бе предложен допълнителен 1% акции, който бе  реализиран изцяло веднага след изчерпването на първите 6%“, съобщиха от мениджъра по предлагането ИП „Елана Трейдинг“ АД.

По данни от инвестиционния посредник са били осъществени над 250 сделки с широк кръг от инвеститори, като малко над половината от книжата са били закупени от различни местни и чуждестранни институционални инвеститори, а останалите - от индивидуални инвеститори.

Една година успешна история като публична компания

Публичното предлагане на „ТБС Груп“ стартира точно преди една година, като продаващите акционери реализираха на първи транш 7,86% от капитала на дружеството при цена от 7,60 лв. за акция. Заедно с продажбата на още 6,14% по цена от 11,10 лв. за акция на проведения втори транш, през 2020 г. са реализирани общо 14% от съществуващия капитал на дружеството. С третия транш вече се реализирани общо 21% от планирания обем от 30% за публично предлагане. 

Компанията привлича както индивидуални, така и институционални инвеститори, като през 2020 г. за първи път от 10 години на българския фондов пазар влезе голям чуждестранен финансов инвеститор - базираният в Лондон фонд Utilico Emerging Markets Trust plc.

От март 2021 г. "ТБС Груп" вече е в състава на основния индекс SOFIX и се нарежда сред най-ликвидните и големи дружества на БФБ.

Предлагането вчера вероятно е повлияло на общата борсова активност, като за да покрият покупките си от „Телелинк БСГ“, някои инвеститори са продавали други позиции и така общият борсов оборот е повлиян нагоре. Това е нормална инвеститорска практика и смисълът на борсовата търговия, т. нар. ликвидност.

При обща стойност на предлагането от 11,82 млн. лв. оборотът при „Телелинк БСГ“ АД вчера възлезе на 12,03 млн. лв., или с 200 хил. лв. повече. Така с реализираните продажби по други позиции ликвидността на БФБ е допълнително засилена.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още