Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Търговията с правата на "Доверие Обединен холдинг" започва на 30 юли

Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 1 381 951 акции

Търговията с правата на "Доверие Обединен холдинг" започва на 30 юли

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Търговията с правата за увеличението на капитала на „Доверие обединен холдинг“ АД започва на 30 юли, като се очаква процедурата да приключи и новите акции да се търгуват на БФБ от края на октомври, става ясно от съобщение на дружеството, публикувано чрез БФБ-София.

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен от 18 736 099 лв. на до 21 500 000 лв. чрез издаване на до 2 763 901 нови обикновени акции. Номиналната стойността на акция е 1 лв., а емисионната – 4,2 лв. Капиталът на дружеството ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко половината от предложените книжа, или 1 381 951 акции.

Срещу всяка съществуваща акция се издава едно право. Всеки 6,778860386 права дават възможност за записване на една нова акция.

В съобщението компанията уведомява инвеститорите, че началото на търговията с права на БФБ и на записването на новите акции е 30 юли, като ще продължи до 9 август. Аукционът за продажбата на неупражнените права ще се проведе на 13 август. Крайната дата за записване на акции е 23 август.

Очакваната дата за регистрацията на емисията нови акции и увеличението на капитала в Търговския регистър е 8 септември, като началото на търговията с новите акции на БФБ е насрочено за 25 октомври 2021 г.

Цената, позволяваща на настоящите миноритарни акционери да запишат акции от увеличението и да упражнят правото си да запазят дела си в капитала на дружеството след увеличението на капитала е 4,20 лв., докато пазарната цена на акцията е 7,3 лв. малко преди 14 часа.

Набраните средства „Доверие обединен холдинг“ ще използва в три направления - инвестиране в капитализация на „Доверие - инвест“ ЕАД – дружество, контролиращо молдовското Moldindconbank S.A, увеличаване на оборотния капитал на емитента с цел дългосрочно подобряване на ликвидната позиция и погасяване на банков дълг.

Доверие Обединен Холдинг АД
Очакваните нетни постъпления, в случай че емисията бъде записана в пълния предложен размер, са в размер на 11,46 млн. лв. В случай че бъде записан само минималният брой акции, при който емисията ще се счита за успешна, емитентът ще получи нетни постъпления от емисията в размер на 5,76 млн. лв.

Прогнозният размер на общите разходи по емисията възлиза на 43,7 хил. лв. при записване на минималния размер и на 145,3 хил. лв. при пълно записване, като те са за сметка на дружеството.

Инвестиционен посредник, избран да обслужва увеличението на капитала, е „София Интернешънъл Секюритиз” АД, който съобщи, че заедно с холдинга организират онлайн събитие на тема: "Увеличение на капитала на  "Доверие - обединен холдинг" АД ". Презентацията ще се състои на 22 юли (четвъртък) от 11.00 ч. 

Водещите Светозар Абрашев от страна на упълномощения посредник, Александър Христов - изпълнителен директор и Георги Ачов – Дирекция финансови анализи от името на  "Доверие - обединен холдинг" ще говорят за увеличението и ще презентират холдинга, като във втората половина на събитието ще отговарят на  въпроси от страна на участниците.

В същото време „Доверие обединен холдинг“ (и по-точно дъщерното му „Доверие инвест“, което е собственик на ¾ от капитала на банката в Молдова) ще получи първия дивидент от задграничната придобивка.

Молдовската банка реализира значителна печалба спрямо пазарната капитализация на „Доверие обединен холдинг“ АД и очакванията на пазара бяха сумите от дивиденти да са значителни.

От материалите за предстоящото на 26 юли общо събрание на акционерите на банката става ясно, че ще бъде гласуван дивидент в размер на 55,7 молдовски леи на акция, което е около 5,15 лв. на акция.

Основни акционери, притежаващи по над 5% от гласовете в общото събрание на "Доврие обединен холдинг" са „Софарма“ АД с 24,81% и „Телекомплект“ АД с 8,92%.

От началото на годината акциите на дружеството поскъпват със 117,26%, а през последния един месец цената расте с 23,7% при пазарна капитализация от 136,774 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Еврохолд" предлага търгова цена за „ЧЕЗ Разпределение“ под последната пазарна