IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна изтрива месечния напредък на индексите в ЦИЕ

Повечето индекси все още отчитат ръстове на годишна база

16:39 | 08.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Войната в Украйна, която Русия започна на 24 февруари, е причинила значителен спад на индексите в Централна и Източна Европа през февруари както на месечна база, така и от началото на годината, макар че повечето от тях продължават да отчитат ръстове на годишна база, показват изчисления на Investor.bg на база данните за движението на индексите.

Най-силен годишен спад през февруари отчита руският основен индекс MOEX, като фондовата борса в Москва не работи от 28 февруари насам. Към края на февруари 2022 г. индексът губи малко над 26% на годишна база. Само за втория месец на годината индексът отчита понижение от 5,2% на месечна база, а от началото на годината спада с 34,77%.

Месечният спад на индекса е толкова малък заради спирането на работата на Московската фондова борса, която е  затворена и на 8 март – вече повече от седмица. 

В края на февруари само още 2 индекса от региона отбелязват понижения на годишна база – PFTS в Украйна със спад от 0,42% спрямо края на февруари 2021 г. и BUX в Унгария с 0,13% понижение за същия период.

Най-силен спад през февруари на месечна база от индексите в Централна и Източна Европа регистрира BIRS в Босна и Херцеговина – 30,77%, следван от BIST100 в Турция – 26,55%, OMX Tallin в Естония – 25,79%, PX в Чехия – 25,32%, SBITOP в Словения – 24,87%.

Най-малко е месечното понижение през февруари на PFTS в Украйна – 0,11%. Индексът там по принцип се движи не особено динамично и в тесни граници. Откакто Русия нападна Украйна, местната борса затвори на 1 март, но на 2 март отново възобнови търговията. Индексът губи също така 0,68% от началото на годината.

Босненският BIRS е индексът с най-силен ръст от началото на годината до края на февруари – малко над 18%. BELEX в Сърбия е втори с 1,69%, а SAX в Словакия е трети с 0,69%. Същевременно SBITOP в Словакия губи 14,22% за същия период, BUX изтрива 13,13%, а WIG в Полша – 11,77%.

BIRS е и индексът с най-силен годишен ръст към края на февруари – 34%, следван от BIST100 в Турция с 32,27%, PX в Чехия с 27,98%, OMX Tallin с 27,86%, BET в Румъния с 24,65%.

Българският основен индекс SOFIX губи почти 20% за месец февруари спрямо януари. От началото на годината до края на февруари бенчмаркът се понижава с 6,36%, но на годишна база записва ръст от 20%.

индекси индекси

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
и аз току-що го видях - Окупационната власт отписва всички заеми, ипотеки, дългове за комунални услуги, тарифите за електроенергия и газ ги прави по вътрешни руски цени. Това са животните, тези нашественици. Сега всички ще чакат кога Русия ще стигне до тях. Трябва да бягаме по-бързо, за да купим няколко къщи, докато е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
тази вечер като Щатите обявят, че спират руския нефт гледайте с цената какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Маллииииии, руските окупанти изтриват всички дългове на населението, вкл. за газ, ток и вода + правят цените на горива по руски тарифи !!! Малииии, такива окупанти да имаш :) >> https://youtu.be/MuHuv4t-0oQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още