IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адванс Пропъртис и немската компания ECE ще строят нов квартал в София

Проектът, в чиято първа фаза ще бъдат вложени 250 млн. евро, ще бъде реализиран върху бившия завод на приватизирания Балканкар Средец

13:53 | 12.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Офис сградата в комплекса ще бъде най-високата постройка в България. Илюстрация: ЕСЕ
Офис сградата в комплекса ще бъде най-високата постройка в България. Илюстрация: ЕСЕ

Адванс Пропъртис ООД и немското строително-инвестиционно дружество ECE Projektmanagement ще строят съвместно нов квартал в София, съобщиха от ECE. Партньори в стратегическия алианс са още Балканкар Средец АД и ГТМ-Ангел Балевски ЕАД.

Проектът Eвропа Парк София ще бъде разположен на мястото на бившия завод на Балканкар Средец в центъра на столицата (на кръстовището на бул. Гешов и бул. Тотлебен) и ще представлява многофункционален комплекс с търговски, офисни и жилищни площи, хотелска част, кино център, както и прилежащи площи за хранене и развлечение, се казва още в съобщението.

През първата фаза на инвестиционния проект, през която се предвижда учредяването на две дружества между стратегическите партньори от типа „джойнт венчър”, ще бъдат реализирани 70 хил. кв.м търговска площ, близо 40 хил. кв. м офиси и 3 хил. паркоместа. Инвестираната сума на този етап ще достигне 250 млн. евро. Луксозната офис сграда – небостъргач, със своите 40 етажа и височина над 150 метра ще бъде най-високата сграда в страната. Изграждането на комплекса се предвижда да започне през есента на тази година и да бъде завършено през 2010. Според приватизационния договор  за Балканкар Средец от юли 2006 г. купувачът не може да променя предмета на дейност на дружеството за срок от минимум три години.

През втората фаза на инвестиционния проект ще бъдат изградени жилищен комплекс, допълнителни офис площи, хотел и места за развлечение с обща площ от 250 хил. кв.м.

Проектът ще бъде представен за първи път на Международното изложение за недвижими имоти МIPIM в Кан.

Адванс Пропъртис ООД е основано през 2003 година. Компанията има стратегическо участие в редица компании в областта на недвижимото имущество, машинната индустрия, фармацевтиката и др. Пазарната стойност на инвестициите на групата надвишават 500 млн. евро. Собственици на Адванс Пропъртис ООД, с дялови участия от по 50%, са братята Георги и Кирил Домусчиеви.

Балканкар Средец АД е основана в началото на миналия век и е най-старото машиностроително предприятие на територията на София. ГТМ-Ангел Балевски придоби чрез приватизация Балканкар Средец АД през 2006 година и привлича като партньор за изпълнението на амбициозния проект Адванс Пропъртис ООД.

Строително-инвестиционната компания ECE е базирана в Хамбург и се занимава с инвестиране, развитие, проектиране, строителство, лизинг и управление на големи търговски комплекси от 1965 година насам. В момента ECE управлява 90 търговски центъра в Германия, Полша, Унгария, Турция, Гърция, Чехия, Австрия и Катар. В търговските обекти на компанията се помещават около 9 200 магазина с обща търговска площ от около 2,7 млн. кв.м., които реализират 10,4 млрд. евро годишен оборот от продажби на дребно. Още 22 нови големи търговски обекта се строят из цяла Европа или са на етап проектиране.

В България компанията има и съвместен проект с австрийската инвестиционна компания Sparkassen Immobilien AG, част от Erste Bank group, за изграждане на търговски и бизнес комплекс Сердика център, който ще включва 50 хил. кв. м търговска площ на три нива, 200 магазина, близо 35 хил. кв. м. офиси и 1 800 паркоместа. От ECE заявяват, че планираните инвестиции на компанията в страната ще надхвърлят 500 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още