Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Как 3D-принтирането и модулното строителство създават "умни" сгради?

Бъдещето на недвижимите имоти е в технологиите, които ще направят сградите енергийно неутрални, посочи Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria

гледано: 4531   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Бъдещето на недвижимите имоти се изразява само чрез технологиите. Те са единственият алтернативен и адекватен отговор на случващото се по света за строителните предприемачи. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria. Като интересни примери за навлизането на технологиите в строителния сектор, тя посочи 3D-принтирането и модулното строителство.
Още по темата

"3D-принтирането набира все по-голяма инерция в дубайското строителство. Само преди няколко месеца първата сграда изцяло построена по този метод в Дубай е на общината. Но по-интересното се съдържа в бъдещите планове на емирството, разкри експертът. - До 2030 г. 25% от всички нови сгради ще бъдат 3D-принтирани, тъй като сред преимуществата на този метод на строителство за предприемачите е редукция на труда със 70%, на себестойността на имота с 90% и на времето на строеж - с 80%.“

Според Силвия Павлова другият неконвенционален метод, който ще използват строителните компании, е модулно строителство по подобие на панелното, но с известни разлики. 

"Разликата се изразява в процеса на сглобяване. Отделните части на сградата изцяло се конструират извън строителната площадка, където пък впоследствие само се сглобяват. Пример за такива части са цели бани. Чрез този подход също се намалява времето, както и емисиите и отпадъчните материали", поясни тя.

Силвия Павлова открои перспектива сградите да станат енергийно неутрални като произвеждат енергията, която потребяват. „Идеята е да има търговия на електроенергия между сградите в някаква общност със създаването на „умни мрежи“, което в България не съществува, докато в Европа вече има цялостни решения с политика на държавите от доста години за „умни сгради“ в  „умни градове“.

Силвия Павлова подчерта, че през последните две години се работи, за да се свърже екосистемата в България от проптех компании, университети и основни играчи в строителната индустрия в недвижимите имоти. Целта е да се открият повече възможности за финансиране и развитие извън България.

Тя се надява, че в България ще продължат да се развиват услуги, свързани с облачни технологии за съхранение на досиета на сгради, например, както и онези, чрез които се извършват трансакциите.

Силвия Павлова обяви, че сред основните теми на първата Proptech конференция в България - PropTech Bulgaria 2020 | The SEE Conference ще са финансирането на проптех компаниите с помощта на европейските програми и инструменти; приложението на блокчейн технологиите; облачните услуги и мястото на виртуалната реалност (VR).

"Ще имаме удоволствието да чуем, както български проптех компании и тяхната експертиза за приложението на дадени технологии, така и чуждестранни компании. Ще бъдат обсъдени и плановете на Европейската комисия за Зелената сделка и ЕSCKALAR, която предвижда 185 млрд. евро да бъдат вкарани не само в проптех, а и в други технологични решения".

Доколко българските строителните предприемачи разчитат на технологиите? Кои български иновативни решения бяха оценени на международния пазар?  Как се отрази на имотния бизнес Covid-19? Какви са плановете на Европейската комисия за Зелената сделка, свързана с големите европейски проекти?

Повече по темата за проптех индустрията в България и подробности около конференцията PropTech Bulgaria 2020 | The SEE Conference вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Статията не е никак информативна от технологична гледна точка.

Но пък има побългарена чуждица "проптех". Журналистите би трябвало да се борят с "ланг-незанието", вместо да го разпространяват.
1
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
A с какъв материал са построени тия сгради? Преди 3Д принтерите си ползваха пластмаса, но като знам колко "зелени" има, едва ли са ги направили така.

Още от Новини
Черноморската банка отпусна заем от 50 млн. евро на румънска компания