Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Правителството ще промени Закона за концесиите, за да коригира договор с „Юлен“*

Фирмата неправомерно е ползвала в ски зона Банско 64 хектара повече от договореното с държавата, съобщи министърът на околната среда Нона Караджова

Кабинетът ще подготви и предложи промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори. Това съобщи след днешното заседание на кабинета министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде пресцентърът на кабинета.

Необходимостта от промените е заложена в икономически и правен анализ, изработен от екоминистерството по повод възраженията на екологични организации срещу концесионера на ски зоната в Банско, фирма "Юлен" АД.

Към момента Министерството на околната среда и водите е констатирало, че има нарушения на концесионния договор между ведомството и фирма „Юлен” АД.

Още по темата

„Площта по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното”, е обяснила министър Караджова при представянето на доклада на днешното правителствено заседание.

Един от вариантите за решаване на казуса е да се прекрати договорът и до приключване на новите процедури ски зоната в Банско да бъде затворена за няколко години. „Другият вариант, около който се обединихме с колегите от правителството, е да се предложат промени в закона, които да позволят изменения и в концесионния договор”, обясни министър Караджова.

Кабинетът ще използва законовите си права, за да бъдат наложени санкции на фирмата, тъй като е нарушила договора, поясни още Караджова. Санкции обаче ще има само ако в контракта са заложени неустойки.

След консултации с компетентните министерства - на икономиката, регионалното развитие и на физическото възпитание и спорта, МОСВ внесе предложение за промени в Закона за концесиите, позволяващи актуализация на сключените от МС концесионни договори, когато обстоятелствата налагат това с цел защита интересите на държавата, поясниха от екоминистерството.

В момента е в работна фаза процес по изменение и допълнение на Закона за концесиите, като за целта е създадена междуведомствена работна група.

Веднага след оповестяването на доклада от природозащитната коалиция „За да остане природа в България” възразиха остро срещу идеята на кабинета за  предоговаряне на концесионните договори.

Еколозите изпратиха становище, в което твърдят, че това решение е взето „под диктата на Цеко Минев, председател на Българска федерация по ски и човекът, който стои зад ски зона Банско и зад опитите за незаконно разширяване на пистите и в Природен парк Витоша“.

"Подобно правителствено решение подпомага разрушаването на българската защитена природа и показва, че някои хора са винаги над закона, без значение кое правителство е на власт", заявяват от коалицията и призовават към протести и гражданско неподчинение.

* Актуализирано към 18 ч.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 9 години
Природата е едно на ръка.Забележете обаче как едно престъпление не се наказва, а се легализира от Министерски Съвет!!!Аз вече спрях да виждам разлика м/у ГЕРБ и Тройната Коалиция. Те са същите.
1
 
2
 
1
преди 9 години
А, дреме им за природата!

Още от