IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ през октомври растат заради интереса на инвеститори

Брокерите сега очакват продажбите за цялата година да задминат 6 млн. единици

17:35 | 22.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ през октомври са се увеличили с 0,8% на месечна база до сезонно коригиран годишен темп от 6,34 млн. единици, съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в понеделник. Продажбите са с 5,8% по-ниски спрямо октомври 2020 г., който беше циклично висок за пазара, съобщава CNBC.

Този показател представлява приключените продажби на съществуващите еднофамилни жилища и етажна собственост през октомври, затова договорите вероятно са били подписани през август и септември. Процесът на приключване може средно да отнеме един до два месеца.

Брокерите сега очакват продажбите за цялата година да задминат 6 млн., което ще бъде най-високото ниво на продажби от 2006 г. насам.

„Продажбите остават много силни и бих отдал това на непрекъснатото добавяне на работни места“, казва Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията.

Юн посочва още, че има ръст на инвеститорите на пазара, вероятно в резултат на растящите наеми за еднофамилни жилища. Инвеститорите са били 17% от купувачите през октомври спрямо 13% през септември и 14% през октомври 2020 г. Купувачите изцяло с кеш представляват 24% от всички, а повечето инвеститори са използвали само кеш.

Купувачите на първо жилище са отговорни за 29% от продажбите спрямо 32% преди година. Исторически този дял е около 40%.

Предлагането на съществуващи жилища за продажба продължава да отслабва. Имало е 1,25 млн. жилища за продажба към края на октомври, което е с 12% по-ниско спрямо преди година. Това може да задоволи търсенето за 2,4 месеца с текущия темп на продажби. Предлагане, покриващо 5 до 6 месеца, се смята за балансиран пазар между купувачи и продавачи.

Слабото предлагане и силното търсене е покачило медианната цена на съществуващите жилища до 353 900 долара. Това е с 13,1% по-високо спрямо октомври 2020 г.

По ценова категория продажбите на жилища с цени под 250 хил. долара са намалели с 24% на годишна база. Продажбите на жилища с цена между 750 хил. долара и 1 млн. долара са се увеличили с 25%, а на тези за над 1 млн. долара – с 31%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още