Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ остави основната лихва непроменена, но е готова да се намеси при нужда

Комитетът за паричната политика изрази готовност да предприеме още действия, ако кризата се влоши

АЦБ остави основната лихва непроменена, но е готова да се намеси при нужда

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В четвъртък бордът на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия задържа основния институционален лихвен процент непроменен на ниво от 0,1%, но заяви готовността си да предприеме по-нататъшни действия, ако икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус, продължи да се влошава, информира CNBC.

Комитетът за парична политика на банката гласува единодушно в подкрепа на запазването на нивото на лихвите засега. С мнозинство от 7 гласа „за“ и 2 гласа „против“ беше продължена и програмата за количествени облекчения.

От началото на пандемията централната банка намали лихвите си два пъти от 0,75% на 0,1% и обяви нови количествени облекчения в размер на 200 милиарда британски лири (247,55 милиарда долара), с което програмата за изкупуване на облигации достигна обща стойност от 645 милиарда паунда.

Още по темата

„Комитетът за паричната политика ще продължи да следи отблизо ситуацията и в съответствие със своята компетентност е готов да предприеме по-нататъшни действия, за да подкрепи икономиката и да осигури устойчиво възвръщане на инфлацията към целта от 2%“, пише в доклада на централната банка.

Според отчетите през миналия месец индексът на мениджърите по поръчките PMI в страната е спаднал до рекордни нива и се очаква Великобритания да претърпи най-дълбокия икономически спад в историята си в резултат на коронавирусната криза.

Централните банкери заявиха, че очакват рязко понижение в брутния вътрешен продукт на страната за първата половина на годината, заедно със „значително увеличение“ на безработицата. Предвид предполагаемото отпускане на мерките за социално дистанциране банката очаква спадът на БВП да бъде временен, последван от бързо възстановяване.

„Въпреки това, тъй като се предполага, че степента на превантивното поведение от страна на домакинствата и бизнеса ще продължи, на икономиката ще й отнеме известно време, за да тръгне по предишния си път“, се казва в доклада.

„Очаква се инфлацията  да спадне допълнително под целта от 2% през втората половина на тази година, което до голяма степен отразява слабостта на търсенето“, заявиха още от централната банка.

Британското правителство ще обяви резултата от втория си преглед на мерките срещу заразата в четвъртък, след като Великобритания надмина Италия и регистрира най-високата смъртност в Европа.

Към четвъртък сутринта в страната са регистрирани повече от 202 000 случая на заразени с  коронавирус и повече от 30 000 смъртни случая.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път