IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ запази без промяна темпа на стимулиране на икономиката

Централната банка остави непроменена основната лихва на ниво от 0,1%

14:26 | 18.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) запази темпа на стимулиране на британската икономика, като повтори, че не възнамерява да затяга паричната политика, докато няма ясни доказателства за възстановяване, съобщи Bloomberg.

Централната банка не промени целта си за покупки на активи в размер на 895 милиарда лири (1,2 трилиона долара) и остави референтния лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,1%. Банката ще продължи с изкупуването облигации в размер на около 4,4 милиарда лири на седмица.

Икономическите перспективи на Великобритания започват да се подобряват с бързата кампания за ваксинация срещу коронавируса и правителственото решение за разширяване на плащанията по безвъзмездните помощи за британците, останали без работа след блокадите заради Covid-19. Гуверньорът Андрю Бейли балансира това с почти сигурното рязко свиване на икономиката през първото тримесечие и прогнозира, че безработицата ще достигне своя връх по-късно през годината.

„Перспективите за икономиката, и по-специално относителното движение на търсенето и предлагането по време на възстановяването от пандемията, остават необичайно несигурни“, се казва в изявлението на АЦБ.

Въпреки това Комитетът по парична политика на АЦБ прецени, че съществуващата парична политика остава подходяща. Членовете на комитета гласуваха единодушно за запазване на досегашните нива на основния лихвен процент, както и за продължаване на съществуващата програма за покупки на държавни облигации.

Прогнозите на комитета през февруари предполагаха, че свързаните с Covid ограничения и опасенията за здравето на хората ще натежат върху активността в близко бъдеще, но че програмата за ваксиниране ще доведе до подобрения, така че БВП на Обединеното кралство да се възстанови силно през 2021 до нивата преди Covid. Очакваше се и допълнително нарастване на безработицата, както и индексът на потребителските цени да се върне към целта от 2% през пролетта.

От момента на тази прогноза развитието на растежа на световния БВП е малко по-силно от очакваното и новият пакет от фискални стимули в САЩ трябва да осигури значителна допълнителна подкрепа за перспективите, се посочва в съобщението на банката.

Отчасти отразяващи това и заедно с положителните новини за ваксинациите в страната, доходността на дългосрочните държавни облигации се е повишила бързо до нива, подобни на тези, наблюдавани малко преди пандемията. Цените на рисковите активи остават устойчиви. В Обединеното кралство валутният курс на стерлинга се повиши и условията за ипотечен кредит леко се облекчиха, посочват от АЦБ.

Комитетът по паричната политика също отхвърли рисковете от наскоро увеличената доходност по облигациите, заявявайки, че цялостните финансови условия са "като цяло непроменени" от февруари.

Решението последва непрекъснатото нарастване на доходността на облигациите по света през последните няколко седмици, което отразява оптимизма, че най-лошото от пандемията е отминало и растежът е напът да се възобнови. Докато инвеститорите се фокусираха върху признаците, че инфлацията ще се възстанови, централните банки се опитаха да смекчат очакванията с уверения, че все още има малко признаци за необходимостта от затягане на политиката.

Европейската централна банка миналата седмица обеща да ускори темпа на закупуване на облигации. Снощи председателят на Федералния резерв Джером Пауъл многократно подчерта, че лихвените проценти няма да се покачат, докато американската икономика не покаже осезаеми доказателства, че е напълно излекувана от Covid-19.

Бейли внимателно балансира неотдавнашните си коментари, подчертавайки както положителните, така и отрицателните рискове от прогнозата на банката за възстановяване през тази година. В понеделник той каза, че нарастващата доходност е „в съответствие с промяната в икономическите перспективи“.

Великобритания се радва на положителни икономически новини от последната среща на банката през февруари. Производството е спаднало по-малко от очакваното през януари и финансовият министър Риши Сунак предприе нова доза фискални стимули по-рано този месец. Премиерът Борис Джонсън планира да отмени повечето мерки в страната до средата на годината, като позволи магазините да отворят през април.

Съществуват и значителни рискове. Усилията за ваксинация се провалят в континентална Европа, където страни, включително Италия, са затегнали правилата, за да възпрепятстват повторното нарастване на заразените. Освен това търговията на Великобритания с Европейския съюз спадна през първия пълен месец, след като тя напусна общата митническа зона. Докато Джонсън описва това като „начални трудности“, които скоро ще преминат, данните сочат към траен спад на стоките, пресичащи Ламанша.

Инфлацията е напът да се покачи, след като остана доста под целта от 2% на АЦБ. Въпреки че икономистите очакват тя да се ускори близо до целта през 2021 г., това ще се дължи най-вече на временни фактори като цените на енергията, които АЦБ посочи, че може да пренебрегне.

Единствено главният икономист на централната банка Анди Халдейн предупреди за инфлацията, сравнявайки я с тигър, „който може да се окаже труден за опитомяване“.

Безработицата, която достигна 5,1% през трите месеца до януари, се очаква да бъде средно 6,5% тази година, според прогнозата на АЦБ.

* Материалът е допълнен с подробности към 14:44 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още