IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика отчита първи спад от 6 години насам

Според предварителните данни БВП на САЩ се е свило с 4,8% през първото тримесечие, но икономистите очакват още по-лоши официални резултати

16:58 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на САЩ е спаднал с 4,8% през първото тримесечие на 2020 г., показват предварителни правителствени данни, публикувани в сряда. Това е първия по-подробен поглед върху дълбоките щети, които коронавирусът нанася върху американската икономика, предава CNBC.

Данните, публикувани днес, отбелязват първото отрицателно отчитане на БВП след спада с 1,1% през първото тримесечие на 2014 г. и най-ниското ниво след 8,4-процентовото понижение през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Показателите, при които се забелязват най-сериозните спадове, са потребителските разходи, инвестициите от  нерезиденти и износът. Инвестициите на резиденти, както и разходите на федералното правителство и регионалните власти, помогнаха за компенсиране на част от щетите.

Повечето икономисти смятат, че икономиката на САЩ се намира в рецесия, въпреки че според определението са необходими е две последователни тримесечия с отрицателни резултати. През четвъртото тримесечие на 2019 г. БВП на страната нараства с 2,1%.

Блокадата заради коронавируса „доведе до бързи промени в търсенето, тъй като предприятията и училищата преминаха към дистанционен режим на работа или прекратиха операциите си, а потребителите отмениха, ограничиха или пренасочиха разходите си. Пълните икономически ефекти от пандемията COVID-19 не могат да бъдат количествено определени в прогнозата за БВП за първото тримесечие на 2020 г.“, се казва в съобщение на Бюрото за икономически анализи на страната.

„Когато Министерството на търговията направи своите промени в показанията на БВП, числото може да спадне с още 3 до 4 процентни пункта или общо показателят да отчете спад с около 8,25%“, прогнозираха от Goldman Sachs.

По време на финансовата криза, например, предварителната оценка за последното тримесечие на 2008 г. беше спад от 3,8%. Този резултат беше  удвоен при оповестяването на окончателните показания. Според Citigroup, тъй като 95% от икономиката е в режим на „работа от вкъщи“ ще бъде трудно да се получат точни цифри за движението на стоки и услуги.

„Ние вярваме, че икономическата реалност през тримесечието беше още по-лоша", казва икономистът от Goldman Спенсър Хил. „Отчитайки настъпването на рецесия в САЩ и възможностите за допълнителни уникални за коронавируса предизвикателства пред икономическите измервания вярваме, че пропастта между данните и икономическата реалност е голяма и продължава да нараства“, заяви Хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още