IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка запази стимулите си непроменени

Решението за запазване на лихвата на ниво от 0,1% и обема на покупки на активи на ниво от 895 млрд. лири е взето единодушно

14:08 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</p>

Снимка:  Hollie Adams/Bloomberg

Английската централна банка запази паричните си стимули непроменени, докато очаква резултата от търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз.

Деветимата централни банкери, водени от гуверньора Андрю Бейли, гласуваха единодушно да запазят референтния лихвен процент на 0,1%, а общата цел за закупуване на активи на ниво от 895 млрд. лири (1,2 трилиона долара).

Решението се случва две седмици преди преходния период за Brexit да изтече на 31 декември, като страната все още не е сключила търговско споразумение с ЕС. Комитетът по парична политика на АЦБ подчерта, че има достатъчно пространство за допълнително стимулиране - потенциално включително отрицателни лихвени проценти - ако перспективите се влошат.

АЦБ заяви, че приема, че Великобритания незабавно ще премине към споразумение за свободна търговия с ЕС на 1 януари.

Централната банка увеличи програмата си за изкупуване на облигации със 150 милиарда паунда едва преди шест седмици, за да се противопостави на последиците от продължителната коронавирусна криза и несигурността, висяща над икономиката.

Икономистите очакваха АЦБ да запази своята парична политика, като същевременно признават, че това може да се промени, ако Brexit без сделка се превърне в реалност.

В началото на ноември банката запази лихвените проценти и увеличи програмата си за изкупуване на облигации със 150 млрд. паунда до 875 млрд. паунда.

Две седмици след това управителят на АЦБ Андрю Бейли предупреди, че Brexit без сделка ще причини дългосрочни щети на британската икономика за разлика от пандемията и това може да се усеща в продължение на десетилетия.

Подобно на други централни банки, понастоящем АЦБ се фокусира върху поддържането на разходите за финансиране на правителството, компаниите и домакинствата възможно най-ниски по време на пандемията. Основният лихвен процент остава на рекордно ниско ниво от 0,1%.



Brexit е допълнителен риск. Преговорите с ЕС се намират в края на последната си фаза след множество пропуснати срокове. Ако Великобритания се размине със споразумение за свободна търговия, това би означавало незабавно въвеждане на мита и митнически проверки на стоките, когато преходният период приключи на 31 декември.

Натрупването на запаси преди края на годината вече причинява смущения в пристанища като Дувър и Феликсстоу. Проучване на АЦБ, обхващащо финансовите директори от миналия месец, установява, че само 6% от компаниите са напълно подготвени за такъв развой.

Bloomberg Economics изчислява, че краткосрочният шок от липсата на сделка с ЕС може да изтрие 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания през 2021 г. и посочва, че ако преговорите се сринат преди четвъртък, АЦБ ще отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още