IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия запази лихвите без промяна след данните за спад в продажбите на дребно

Това се случва десет дни преди провеждането на парламентарни избори в страната

10:53 | 07.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Австралийската централна банка.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка запази лихвите в страната на рекордно ниското ниво от 1,5% във вторник, като дори даде сигнал за понижение в бъдеще, ако пазарът на труда не успее да намали безработицата, съобщава Ройтерс. Това се случи, след като търговците на дребно претърпяха най-лошото си тримесечие за последните седем години.

Призивите на някои анализатори за разхлабване на политиката на Австралийската централна банка на заседанието ѝ през май се засилиха заради забавянето на инфлацията през първото тримесечие на 2019 г. под очакванията.

В изявлението си от централната банка посочиха, че все още има свободен капацитет в икономиката и че вероятно ще е необходимо по-нататъшно подобрение на пазара на труда, за да може инфлацията да бъде в съответствие с целта.

Решението за запазване на лихвите в Австралия стана факт само десет дни преди провеждането на парламентарни избори в страната. Опозиционната Партия на труда, сочена за фаворит за спечелване на изборите, подкрепя евентуално увеличение на заплатите и намаляване на данъците.

Безработицата в Австралия е около 5%, което е най-ниското ниво от осем години. Въпреки това в последните шест месеца броят на безработните се запазва без промяна, като очакванията са да се запази на досегашните нива и през следващата година преди да се понижи до 4,75% през 2021 г.

Мнозинството от 42-мата икономисти, анкетирани от Ройтерс в края на април, очакват Австралийската централна банка да намали лихвите до 1% до края на годината.

Притеснителни са оказаха обявените по-рано във вторник данни за продажбите на дребно в страната, които са нараснали с едва 0,3% през март спрямо 0,9% през февруари. За първото тримесечие е отчетен спад от 0,1%, като това е първият спад на показателя от 2012 г. и показва, че силно задлъжнелите жители на Австралия изпитват финансови затруднения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още