Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралия запази лихвите без промяна след данните за спад в продажбите на дребно

Това се случва десет дни преди провеждането на парламентарни избори в страната

Австралия запази лихвите без промяна след данните за спад в продажбите на дребно

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка запази лихвите в страната на рекордно ниското ниво от 1,5% във вторник, като дори даде сигнал за понижение в бъдеще, ако пазарът на труда не успее да намали безработицата, съобщава Ройтерс. Това се случи, след като търговците на дребно претърпяха най-лошото си тримесечие за последните седем години.

Призивите на някои анализатори за разхлабване на политиката на Австралийската централна банка на заседанието ѝ през май се засилиха заради забавянето на инфлацията през първото тримесечие на 2019 г. под очакванията.

Още по темата

В изявлението си от централната банка посочиха, че все още има свободен капацитет в икономиката и че вероятно ще е необходимо по-нататъшно подобрение на пазара на труда, за да може инфлацията да бъде в съответствие с целта.

Решението за запазване на лихвите в Австралия стана факт само десет дни преди провеждането на парламентарни избори в страната. Опозиционната Партия на труда, сочена за фаворит за спечелване на изборите, подкрепя евентуално увеличение на заплатите и намаляване на данъците.

Безработицата в Австралия е около 5%, което е най-ниското ниво от осем години. Въпреки това в последните шест месеца броят на безработните се запазва без промяна, като очакванията са да се запази на досегашните нива и през следващата година преди да се понижи до 4,75% през 2021 г.

Мнозинството от 42-мата икономисти, анкетирани от Ройтерс в края на април, очакват Австралийската централна банка да намали лихвите до 1% до края на годината.

Притеснителни са оказаха обявените по-рано във вторник данни за продажбите на дребно в страната, които са нараснали с едва 0,3% през март спрямо 0,9% през февруари. За първото тримесечие е отчетен спад от 0,1%, като това е първият спад на показателя от 2012 г. и показва, че силно задлъжнелите жители на Австралия изпитват финансови затруднения. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават